Zuid-Holland wordt Europese hub voor waterstof

Onder de titel ‘Europe’s Hydrogen Hub’ wil Zuid-Holland zich ontwikkelen tot Europees knooppunt voor groene en blauwe waterstof. Op 1 juni gingen de provincie en de Economic Board Zuid-Holland in gesprek over de plannen met alle partners, EU-politici en experts.

Groene waterstof, geproduceerd van duurzaam opgewekte energie, gaat een belangrijke rol spelen als duurzame brandstof en grondstof voor de industrie. In 2023 start Zuid-Holland als eerste regio in Nederland met de grootschalige productie van groene waterstof op de Tweede Maasvlakte. De belangrijkste troefkaart van de regio als Europese hub is het complete aanbod: van de productie en opslag van waterstof tot overslag en transport. “Met de Rotterdamse haven, goede achterlandverbindingen, hoogwaardige kennis en expertise heeft Zuid-Holland alles in huis om zich te ontwikkelen tot een Europees knooppunt voor waterstof,” stelt gedeputeerde Jeannette Baljeu.

Netwerk van Hydrogen Valleys
Met de lancering van Europe’s Hydrogen Hub – ‘proposition Zuid-Holland/Rotterdam’ – is Zuid-Holland onderdeel geworden van een netwerk van Europese Hydrogen valleys, waarvan een aantal zich ook in Nederland bevindt. Baljeu: “Ieder initiatief speelt een belangrijke rol bij de transitie naar groene waterstof. Wij zetten ons in om met alle initiatieven nauw samen te werken. Zo werken we bijvoorbeeld samen met Groningen, één van de andere Hydrogen Valleys, om Nederland te positioneren als waterstofland.“

Europese respons
De Zuid-Hollandse plannen werden goed ontvangen door de Europese experts die deelnamen aan de online bijeenkomst op 1 juni. Dit komt met name vanwege de kennis en expertise die al aanwezig is, het complete aanbod en de positie met de haven en het achterland.