Young Surface

Young Surface voorbij techniek

Waar lig je wakker van? En wat is je verlangen? Met die vragen openden Johan de Jong en Paul Nyst van Healthy Company Consultants (HCC) onlangs de bijeenkomst ‘persoonlijk leiderschap’ voor Young Surface-leden. Zes ondernemers doken een middag in hun ‘uitdagingen’: van (oude patronen) los durven laten tot het innemen van je plek in het (familie)bedrijf. 

Een tikkeltje zenuwachtig voor wat er zou komen stapten Luc, Lester, Denise, Jan-Pieter, Robin en Linda de trainingsruimte bij Vereniging ION in Nieuwegein binnen. Het ging namelijk een keer niet over de techniek, niet over hun bedrijf, maar over henzelf. Iets waar ondernemers zich soms het minst mee bezig houden, want de ‘waan van de dag’ trekt genoeg aan ze. Een goede reden om HCC uit te nodigen eens uit die waan te stappen, was het idee van Robin, voorzitter van Young Surface. 

Na een kort voorstelrondje werden heel open de eigen uitdagingen gedeeld. Waar de één vooral worstelt met de enorme berg werk en het niet durven loslaten van verantwoordelijkheden, heeft de ander meer moeite met het innemen van een plek in het bedrijf als bedrijfsopvolger. Johan en Paul gaven niet pasklare antwoorden, maar wel genoeg stof tot nadenken. Met ‘het begint altijd bij jezelf’ werd er van de deelnemers gevraagd om goed naar zichzelf te kijken. “Je moet niks afleren, maar je wel bewust worden van je eigen gedrag. Hoe maak je contact met de ander?”, is de spiegel die de consultants toonden. 

Na een inkijkje in systemisch werken, het (onderling) bespreken van de vraagstukken, werd er afgesloten met tips op maat van Johan en Paul. Johan: “Ga eens voorbij de techniek. Het draait niet alleen daarom, vergeet jezelf niet. Daar begint het.” Na afloop werd er nog even nagepraat in Utrecht.