Werktuigbouwkunde en precisietechnologie

De vele voorbeelden en toepassingen die precisietechnologie en werktuigbouwkunde bieden, bewijzen dat dit vakgebied de afgelopen jaren een stabiele basis heeft gelegd voor de ontwikkeling van vele apparaten en technologieën om ons heen. De ontwikkeling gaat nog altijd razendsnel en legt druk op de vervaardiging van systemen en componenten. Nieuwe eisen en resulterende uitdagingen volgen elkaar daarbij in rap tempo op. Tijdens onze cursussen en evenementen treft u alle facetten, technisch en strategisch, die nodig zijn om op het allerhoogste niveau en volgens de hoogste kwaliteitseisen te blijven opereren.

 

Precisietechnologie krijgt de komende jaren een nog grotere betekenis voor de industrie. Toenemende precisie en verregaande miniaturisatie zijn daarvoor de aanleiding. De technologie ontwikkelt zich nog steeds in een hoog tempo, waarbij de grenzen nog lang niet zijn bereikt. Dit vraagt om specialisatie op vele gebieden als geometrische meettechniek, tekeninglezen (zowel 2D als 3D PMI/ Model Based Definition), verspanen, niet-verspanen en contaminatie control voor het bereiken van optimale industriële reinheid (grade 2). Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen om uw positie in de markt te versterken en mee te kunnen gaan in de snelle veranderingen?

 

Precisietechnologie

Een van de fundamentele principes is die van determinisme. Systeemgedrag is volledig voorspelbaar, zelfs tot bewegingen op nanometerschaal. Dit is nodig om het werk efficiënt, correct uit te voeren via moderne machines en te voldoen aan uw behoefte via moderne machines. Er wordt steeds kleiner, sneller en nauwkeuriger geconstrueerd. Hierbij is het belangrijk bewust te zijn hoe ontwerpprincipes invloed hebben op de performance van machines en producten. Het maken van fundamentele ontwerpkeuzes over bijvoorbeeld de krachtdoorleiding, vrijheidsgraden en wrijving (of het ontbreken ervan) hebben dan ook invloed op de nauwkeurigheid en voorspelbaarheid. Tijdens onze cursussen en evenementen laten we u zien hoe gedrag van mechanische constructies beïnvloed kunnen worden en maakt u kennis met de laatste ontwikkelingen en toepassingen.

Geometrische meettechniek en tekeninglezen

Voor ontwerpers is het van belang de gedachten eenduidig op tekening vast te leggen met alle benodigde informatie en eisen die voor het maken van een werkstuk noodzakelijk zijn. Denk hierbij aan onder andere: vorm, afmetingen, maatvoering, maattoleranties, vorm- en plaatstoleranties, ruwheden, materiaalsoort(en), de materiaaleisen, nabewerkingen en aantallen. De constructeur moet aan de hand van deze informatie het gehele productontwerpproces kunnen realiseren. Hiervoor is kennis nodig op het gebied van onder andere tekeninglezen, vorm- en plaatstoleranties en geometrische meettechniek. Tijdens onze cursussen en evenementen besteden we ook tijd aan het leren toepassen van deze kennis in de praktijk.