Vier tips om orderpicken veiliger te maken

Orderpickers bewegen zich in de raarste bochten om producten van pallets op grondlocaties te pakken. Ze moeten diep bukken en vaak ook nog eens ver reiken. En als ze weer rechtop gaan staan, lopen ze kans hun hoofd te stoten. In vier stappen kan iedereen het orderpickproces een stuk veiliger, gezonder en sneller maken.
 
Voor een optimaal ruimtegebruik in een magazijn met palletstellingen staan de onderste pallets vaak op de vloer. Dat daarboven – vaak al op 1,60 meter hoogte – een ligger met de volgende pallet is geplaatst, maakt het orderpicken nog lastiger. Dat levert grote uitdagingen op voor orderpickers die de laatste doos op de pallet moeten pakken. Het bewegingsapparaat – oftewel het stelsel van gewrichten en spieren – heeft onder de zware fysieke belasting flink te lijden. Met een aantal eenvoudige maatregelen voorkomt u pijnlijke ruggen en blauwe plekken:
 
1 Lange zijde naar voren
Plaats de pallets met de lange zijde naar voren. In het geval van europallets moeten orderpickers dan maximaal 0,80 meter ver te reiken in plaats van 1,20 meter. Natuurlijk, deze oplossing leidt tot minder picklocaties in het magazijn, maar de 80/20-regel biedt uitkomst. Wie alleen al de pallets op de 20 procent meest bezochte picklocaties een kwartslag draait, realiseert een significante verbetering van de ergonomie bij 80 procent van de picks.
 
2 Pallet halverwege omdraaien
Draai de pallets 180 graden zodra ze halfleeg zijn gepickt. De maximale reikwijdte van de orderpickers wordt dan nog eens gehalveerd. Dit vereist wel de nodige aansturing van reachtruckchauffeurs. Zij moeten op tijd het signaal krijgen dat de pallet moet worden omgedraaid. Het warehouse management systeem, dat de chauffeurs instructies geeft via de terminals op hun trucks, kan daarin voorzien.
 
3 Pallets op hoogte plaatsen
Zet de onderste pallets niet op de vloer neer, maar op bijvoorbeeld 30 centimeter hoogte. Orderpickers hoeven dan minder diep te bukken en sparen daardoor hun rug. De meest structurele maatregel is het plaatsen van extra liggers op 30 centimeter hoogte. Dat moet uiteraard wel in gebeuren in overleg met de stellingleverancier, aangezien het draagvermogen van de stelling hierdoor wijzigt. Een alternatief is het plaatsen van drie lege pallets onder de pallet met goederen.
 
4 Maak de picklocatie hoger
Plaats – in overleg met de stellingleverancier – de eerste ligger boven de picklocatie niet op 1,60 meter, maar bijvoorbeeld op 1,90 of 2,00 meter. Orderpickers hoeven zich dan niet in rare bochten te wringen om de achterste dozen te kunnen pakken. Het klopt dat hogere picklocaties in theorie leiden tot een lagere opslagdichtheid, maar heeft u in uw magazijn echt niet die 30 of 40 centimeter speling?
 
Van 35 naar 29 seconden
Het mooie is: al deze maatregelen leiden tot een hogere productiviteit. Als orderpickers minder hoeven te bukken, reiken of andere capriolen uithalen, kunnen ze sneller werken. Uit een praktijkonderzoek in één magazijn blijkt dat na toepassing van bovenstaande maatregelen de tijd per pick daalt van 35 seconden naar 29 seconden. Dat lijkt weinig, maar opgeteld per dag of week resulteert dat in heel wat tijdsbesparing.