Schakel nooit het achteruitrijalarm uit

Zodra bestuurders hun heftruck in de achteruit zetten, klinkt het achteruitrijalarm: een onderbroken akoestisch piepsignaal dat menige bestuurder als irritant ervaart. Sommige bestuurders komen daardoor in de verleiding om deze voorziening te saboteren. Geen goed idee, want in dat geval vervalt de fabrieksgarantie.
 
Natuurlijk is het achteruitrijalarm niet aangebracht om de heftruckbestuurders op de zenuwen te werken. Het signaal is bestemd voor de andere mensen in de omgeving van de machine. Zij worden door het signaal erop gewezen dat de heftruck zich in een richting beweegt die ze misschien niet direct verwachten. Dat is alles behalve een overbodige luxe. Een heftruckbestuurder die over zijn schouder achteruit moet kijken, kan immers niet alles overzien.
 
Onklaar maken
In de praktijk blijkt dat sommige heftruckbestuurders het achteruitrijalarm onklaar maken om het piepsignaal te laten stoppen. Dat is om meerdere redenen geen goed idee. Allereerst vanwege de elementaire functie van het achteruitrijalarm: het waarschuwen van omstanders die zich vaak buiten het zicht van de bestuurder bevinden. Maar ook afgezien daarvan is het onklaar maken van het achteruitrijalarm sterk af te raden. Als een door de fabrikant aangebrachte veiligheidsvoorziening wordt verwijderd, vervalt immers de fabrieksgarantie.
 
Alternatieve oplossingen
Klagen uw heftruckbestuurders over het geluid van het achteruitrijalarm? Overleg dan met uw heftruckleverancier over alternatieve oplossingen, zoals een camera op de achterzijde van de machine in combinatie met een monitor in de cabine. Of denk aan elektronische veiligheidssystemen met sensoren die waarschuwen voor obstakels en/of naderend verkeer. In combinatie met andere veiligheidsvoorzieningen zoals de bluespot of extra achteruitrijverlichting kunt u ook zonder achteruitrijalarm een veilige werkomgeving garanderen.