Drie tips voor veilig laden en lossen

Vrachtwagens die aan- en afrijden, heftrucks die laden en lossen en medewerkers die vrachtbrieven controleren: rondom de docks is het altijd hectisch met alle risico’s van dien. De Code Gezond en Veilig Magazijn geeft oplossingen voor drie veel voorkomende risico’s.
 
Risico 1: vrachtauto’s die voortijdig wegrijden
Als een vrachtauto voortijdig wegrijdt, bestaat de kans dat een nietsvermoedende heftruckbestuurder uit het dock valt. Dat is op eenvoudige wijze te voorkomen. Neem de sleutels van de betreffende vrachtwagen in en geef ze pas terug nadat alle laad- en/of loswerkzaamheden zijn afgerond. Bevestig bijvoorbeeld een haakje aan de dockdeur en hang de sleutels daaraan op. Zolang de deur open is, kan niemand bij de sleutels en kan de vrachtwagen ook niet wegrijden.
 
Een andere oplossing is het plaatsen van een keg achter de wielen van de truck. Zorg ervoor dat de keg een sterk opvallende kleur heeft, zodat hij niet over het hoofd kan worden gezien. Bevestig keghouders aan de muur en handhaaf de procedure om de keg altijd terug in de houder te hangen.
 
Risco 2: personen in de laadruimte
Het kan gebeuren dat de bestuurder van een heftruck of elektropallettruck de laadruimte van de vrachtauto binnenrijdt terwijl zich daar nog een persoon bevindt. Zorg daarom voor opvallende werkkleding en goede verlichting, die van bovenaf de ruimtes rond het dock verlicht én in de vrachtauto schijnt.
 
Risico 3: meewerkende chauffeurs
Veel chauffeurs nemen graag een kijkje bij het laden en lossen en helpen soms mee. Dat zijn mensen die het magazijn en de werkwijze doorgaans niet zo goed kennen, wat risico’s oplevert. Bedenk daarom van te voren of het nodig is dat de chauffeur helpt met laden of lossen. Het bedrijf waar wordt geladen of gelost, is namelijk verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden, ook van de chauffeur.
 
Is de hulp van de meewerkend chauffeur echt nodig? Of zijn daarover zelfs contractueel afspraken gemaakt? Zorg dan ervoor dat hij of zij goed is geïnformeerd over de veiligheidsprocedures en/of -regels.