Van micrometer naar picometer, dit ontdekt u tijdens de Precisiebeurs

De vraag naar nog nauwkeuriger en kleiner meten, produceren en construeren stijgt al jaren onverminderd. Producten en technologieën worden bovendien steeds complexer en slimmer. Precisietechnologie is dan ook razendsnel uitgegroeid tot dé stabiele basis van vele apparaten en componenten om ons heen. Niet voor niets vormt precisietechnologie een van de fundamenten voor de Nederlandse kennis- en innovatie-economie.

De Precisiebeurs op 16 & 17 november in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch is de vakbeurs voor de gehele precisietechnologie waardeketen: van mechatronic engineering & systems, metrology, vacuum & clean, micro processing & motion, laser & photonics tot en met production for high precision

Samenwerkingen

De samenwerkingen van de Precisiebeurs met Big Science projecten, maar ook met grote internationale OEMs hebben voor een groot aantal opdrachten aan het bedrijfsleven gezorgd en doen dat nog steeds. De grens van precisietechnologie is echter nog lang niet bereikt. Ontmoeten, samenwerken en kennisdelen zijn onmisbaar om mee te gaan in snelle technologische ontwikkelingen. Tijdens de 21e editie ontmoet u dan ook dé top vanuit het bedrijfsleven, opleidingsinstituten, overheidsinstanties, technische universiteiten en incubator programma’s.

Hoogtepunten

Er is een breed programma opgezet. Zo zal keynotespreker Marc Hendrikse, boegbeeld van de High Tech Systemen en Materialen (HTSM), het belang van de sector onderstrepen. Ook zullen ruim 325 exposanten gedurende twee dagen op de beursvloer aanwezig zijn. Deze organisaties zijn gespecialiseerd in onder meer de fijnmechanica, fotonica en micro- en nanotechnologie. Naast de exposanten zijn er dit jaar ook weer brancheverenigingen te vinden op de beursvloer. De DSPE, Euspen, VDMA en ILO-net zijn aanwezig, net als nieuwe verenigingen zoals Minacned, De Nederlandse Vacuüm Vereniging (NEVAC) en Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI).

En er is meer te beleven: een Young Talent programma opgezet met pitches en een demoplein en een arena met universiteiten, hogescholen, start-ups en kennisinstellingen. Daarnaast is er een live stage met paneldiscussies, pitches en expert sessions. Ook vinden er live uitzendingen plaats van BNR Nieuwsradio. Beide dagen worden afgesloten met een netwerkborrel.

Kooijmans verwacht een hoge opkomst. “Ik kijk uit naar de beurs, en velen met mij. “Binnen een paar weken had driekwart van de exposanten zich al ingeschreven en de rest volgde in no-time. Er is behoefte aan fysieke ontmoetingsmomenten.”

Unieke kansen

Dat de Precisiebeurs zo populair is, komt volgens Kooijmans niet zomaar uit de lucht vallen.

“Op de beurs krijgen bezoekers elk jaar weer de kans om belangrijke kennis op te doen. Je komt daarnaast op een laagdrempelige manier in contact met potentiële partners om in de toekomst zaken mee te doen, of juist met je concurrenten. Dit versterkt de keten in zijn geheel. Doordat we nu in de Brabanthallen zitten, hebben we alle ruimte om nieuwe partijen toe te laten. Als gevolg zien we niet alleen een groei in het aantal exposanten. Er zijn dit jaar nog meer brancheverenigingen aanwezig en dus krijgen bezoekers een unieke kans om hun bedrijf te vertegenwoordigen en om bijvoorbeeld subsidieprojecten op te starten. En laten we vooral ook de netwerkborrels niet vergeten. Alleen daarvoor is het al de moeite waard om te komen.”

Kortom: “Kom zeker even kijken”, besluit hij. “Den Bosch heeft een mooie centrale ligging dus ik denk dat we mensen vanuit alle hoeken van het land mogen verwachten.”