Utrechtse technieksector staat te springen om techneuten

Te weinig mensen kiezen nu nog voor een baan in de techniek, terwijl er juist heel veel werk is in deze sector. Er liggen hele grote uitdagingen, voor het aanleggen van warmtepompen, in de woningbouw en het energiezuinig maken van woningen. Daar zijn heel veel technische mensen voor nodig. De provincie zet zich samen met haar partners, via de Utrecht Talent Alliantie (UTA), in om dit voor elkaar te krijgen.

Tjeerd Lieuwens heeft de overstap gemaakt naar de techniek. Hij had een uitkering en kwam via De Beroepentuin bij Eltag ventilatie in Woerden terecht. Hij is daar nu installatiemonteur in opleiding. “Ik leer de kneepjes van het vak van een collega. Het is nooit te laat om verder te leren en dat ben ik nu volop aan het doen. Ik vind het lekker om met mijn handen bezig te zijn.”

André Bogaerts van Eltag ventilatietechniek in Woerden is heel blij met zijn nieuwe collega Tjeerd. “Ik hoop dat door zijn verhaal meer mensen enthousiast worden om in de techniek te komen werken.”

Soepele overstap
De provincie Utrecht ondersteunt, via de Technologieraad Regio Utrecht, de technieksector die staat te springen om mensen. De provincie probeert, met de bredere Utrecht Talent Alliantie externe link(UTA), samen met haar partners, hindernissen op de arbeidsmarkt weg te halen. Zodat de overstap van de ene naar de andere baan soepel kan verlopen. Bijvoorbeeld iemand bij wie het contract afloopt en iets heel anders wil gaan doen, zoals in de techniek gaan werken.

Technologieraad Regio Utrecht
Specifiek voor de technische sector is de Technologieraad Regio Utrecht externe linkopgericht, om steeds meer mensen te werven en op te leiden voor technisch werk.

Utrecht Talent Alliantie
De UTA werkt aan een sterke regionale arbeidsmarkt en bestaat uit regionale vertegenwoordigers van werkgevers in de grootste tekortsectoren, overheden, kennis- en onderwijsinstellingen, het UWV, NRTO, Economic Board Utrecht en ROM Utrecht Region. De UTA investeert in een toekomstgerichte beroepsbevolking.

De Beroepentuin
Bekijk ook de video van 1 juni 2021, met ook Tjeerd Lieuwens, over De Beroepentuin in Utrecht. Dit is een innovatief leer-werkconcept voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tjeerd kon dankzij een provinciale omscholingsvoucher hier aan de slag.