Tweede Kamer bezoekt ColPro in Almelo

Op dinsdag 13 juli heeft Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP) – op uitnodiging van Koninklijke Metaalunie – een werkbezoek gebracht aan Metaalunielid ColPro. Metaalunieleden Stameta en Brusche waren ook aanwezig bij het werkbezoek. De heer Stoffer heeft een uitgebreide rondleiding gehad door het nieuwe circulaire bedrijfspand van Colpro in Almelo. Tijdens het werkbezoek is uitvoerig gesproken over het belang van mkb-maakbedrijven voor Nederland en zeker ook de regio, het belang van digitalisering voor het mkb, de klimaattransitie, regeldruk en het toenemende tekort aan goed personeel.

Colpro ontwikkelt, fabriceert en monteert al 25 jaar sandwichpanelen, plaatwerken van zowel RVS, gelakt staal, aluminium of aluminiumcomposiet voor verschillende gebruiksdoeleinden zoals gevelbekleding, cleanrooms, koel- & vriesruimten. Afgelopen maand is het bedrijf verhuisd van Vroomshoop naar een nieuw en volledig duurzaam en circulair bedrijfspand in Almelo.

Boodschap aan de politiek
Tijdens het werkbezoek kreeg Chris Stoffer een uitgebreide rondleiding, waarna hij uitvoerig de tijd nam om in gesprek te gaan met Raymond en Christa Hudepohl van Colpro. De SGP is in de Tweede Kamer een warm pleitbezorger van de maakindustrie in Nederland. De partij omarmt nadrukkelijk het belang van familiebedrijven voor de BV Nederland. Tijdens het bezoek is uitvoerig gesproken over het mkb-beleid van het huidige (demissionaire) kabinet en toekomstige wensen van de mkb-maakbedrijven met betrekking tot een nieuw Regeerakkoord.

Kosten klimaatopgave
Metaalunie heeft nogmaals onder de aandacht gebracht dat burgers en het mkb de laatste jaren structureel te veel energiebelasting hebben betaald in verhouding tot de klimaatschade die ze aanrichten. De zware industrie en lucht – en scheepvaart betalen juist te weinig. Deze disproportionele verdeling is veel mkb-branches – waaronder Metaalunie – een doorn in het oog. Deze week bevestigde het Planbureau voor de Leefomgeving dat de kosten voor de klimaatopgave op dit moment niet eerlijke verdeeld wordt tussen huishoudens, mkb bedrijven en grote energie intensieve bedrijven. Met name voor het mkb is de rekening de afgelopen jaren disproportioneel gestegen en zijn subsidieregelingen voor verduurzaming onbereikbaar voor mkb ondernemers.

Tekort aan gekwalificeerde werknemers
Tijdens het werkbezoek werd ook nogmaals benadrukt dat het tekort aan gekwalificeerde werknemers nu al een grote uitdaging is voor ondernemers. In de toekomst lijkt het probleem alleen maar groter te worden. De instroom van leerlingen in technische opleidingen is te beperkt om de toekomstige vraag naar vakmensen op te kunnen vangen. De vraag ‘hoe kunnen we leerlingen verleiden om te kiezen voor een technische opleiding?’ werd dan ook nadrukkelijk gesteld. Het probleem is niet van de ene op de andere dag opgelost, maar alle aanwezigen tijdens het bezoek waren het eens dat het in ieder geval goed is om ook al in het basisonderwijs meer aandacht te besteden aan de mooie kanten van techniek.