Til verstandig – werk op hoogte

We tillen heel wat af in het magazijn: artikelen verzamelen, pallets ompakken, dozen sorteren. Wie onverstandig tilt, riskeert lijf en leden. Met enkele simpele tips neemt de kans op fysieke klachten flink af.

Rugklachten ontstaan vooral als mensen voor het tillen van goederen moeten bukken. Dat is al gauw het geval als een pallet op de grond staat. De onderste dozen zijn lastig te pakken, zeker als ze op het midden of aan de andere kant van de pallet staan. In dat geval gaat bukken vaak gepaard met reiken.

Tillen vanaf heuphoogte
De oorzaak van veel rugklachten ligt in het tillen vanuit de rug. Dat is het geval als mensen onvoldoende hun voeten en knieën gebruiken. Wie zijn rug wil beschermen, kan het beste zijn voeten dicht bij de last zetten en zijn knieën buigen. Probeer bij het tillen vervolgens je rug, heupen, knieën en enkels te gebruiken, zodat de belasting over de ledematen wordt verdeeld. Houd de armen laag en houd het product of de doos dichtbij het lichaam. Op die manier wordt de rug zo veel mogelijk ontzien.

De allerbeste tip is het bukken zo veel mogelijk vermijden. Dat kan door de pallet op heuphoogte te plaatsen. Moeten de binnenkomende goederen op pallets worden geplaatst? Moeten goederen van kapotte of te grote pallets worden overgestapeld naar andere pallets? Plaats deze pallets dan op een stapel met vier of vijf lege pallets. Dat vergt misschien een extra handeling, maar voorkomt fysieke klachten.

Picken uit palletstellingen
Een veel voorkomende situatie is het verzamelen van orders vanaf pallets. Meestal staan deze pallets op grondlocaties onder palletstellingen.

Als deze pallets ook nog eens diep zijn neergezet, moeten orderpickers niet alleen veel bukken maar ook ver reiken. Bovendien moeten ze oppassen dat ze niet hun hoofd stoten aan de ligger erboven.

Met twee maatregelen zijn de risico’s flink te verlagen. Draai allereerst de pallets een kwartslag, zodat orderpickers minder diep in de stelling hoeven te kruipen. Monteer daarnaast op enkele tientallen centimeters hoogte – afhankelijk van de afmetingen van de producten – extra liggers voor de pallets op grondniveau, zodat orderpickers minder diep hoeven te bukken. Dat kost misschien iets opslagruimte, maar levert een aanzienlijk lagere fysieke belasting op. Bijkomend voordeel: omdat de ligger erboven ook omhoog zal moeten worden geplaatst, wordt de kans dat mensen hun hoofd stoten eveneens een stuk kleiner.