Terugblik webinar ‘Exportkansen pakken voor de technologie- en de metaalsector’

Ook buiten het Verenigd Koninkrijk zijn er volop exportmogelijkheden. En via het EU-Handelsprogramma kunt u deze kansen grijpen. Bekijk het webinar van 8 december nu terug en ontdek hoe u met het programma een boost kunt geven aan uw exportambities.

Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) zijn in veel landen nieuwe exportkansen ontstaan voor Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys. Zo ook voor bedrijven die actief zijn in technologie en metaal, van oudsher sectoren die internationaal zeer actief zijn. In het webinar gaan experts in gesprek over het herkennen én benutten van deze exportkansen – en hoe bedrijven daarbij verder komen door de krachten te bundelen.


Vizier op VS, Afrika en Europa

Welke landen en regio’s zijn het meest kansrijk voor de technologie- en metaalsector? Uit een poll onder de kijkers van het webinar bleek dat vooral de Verenigde Staten, Afrika en West- en Oost-Europa de moeite waard zijn om te verkennen. Waarom is het zo eigenlijk belangrijk om in andere landen actief te zijn of worden? Paul Verlinden, beleidssecretaris Internationaal Ondernemen bij Koninklijke Metaalunie, geeft aan dat het steeds belangrijker wordt om je risico’s te spreiden als ondernemer. En dat het dus loont om naar andere markten te kijken. “Het speelveld is lastiger te voorspellen. Denk aan Brexit, corona en de situatie in Oekraïne – allemaal ontwikkelingen die ervoor zorgen dat je flexibel moet zijn. Want je kunt vandaag wel succesvol zijn in een bepaald land, maar morgen kan dat heel anders zijn.”


Andere afzetmarkten verkennen

Marijn Leijten, programmamanager van het EU-Handelsprogramma, beaamt dat bedrijven sterker staan als ze ook andere afzetmarkten verkennen. “Het EU-Handelsprogramma biedt een heel scala aan middelen en activiteiten om ondernemers hierbij te helpen. Denk aan onderzoek naar kansrijke markten, een beursdeelname of een handelsmissie. Of aan e-learnings en trainingen om de exportkennis van personeel te verhogen. Maatwerk staat hierbij voorop. We spelen zoveel mogelijk in op de behoeften van deelnemers.”
Cordula van der Klink van de FME: “Samen kunnen we onze sectoren en ons land sterker positioneren – Nederland echt als kennisland neerzetten. Waardoor het voor ondernemers makkelijker wordt om een nieuwe markt te betreden.” “Samenwerking zorgt er ook voor dat een sector competitief kan blijven”, vult Paul Verlinden aan. “Als je als groep opereert, kun je makkelijker kennis delen en in de gaten houden wat er internationaal speelt. Zo kun je als sector aansluiting blijven houden.”


Meld u nu aan voor het EU-Handelsprogramma

Genoeg redenen om u aan te melden voor het EU-Handelsprogramma. Bekijk op rvo.nl/eu-handelsprogramma hoe u kunt profiteren van de mogelijkheden die het programma biedt. Wees er snel bij, want het programma loopt nog maar tot eind 2023.


Webinar terugkijken

Wilt u het webinar terugkijken of met iemand delen? Bekijk de video van het webinar.