Technirub: TPE-rubber is veel duurzamer dan ‘gewoon’ rubber

Thermoplastisch Elastomeer (TPE) wordt als kunststof plaatmateriaal nog niet vaak gebruikt in Nederland, maar daar wil producent Technirub verandering in brengen. TPE heeft, ten opzichte van andere soorten, namelijk flink wat duurzame voordelen.

Technirub, een producent die rubber en kunststof verwerkt, is specialist op het gebied van halffabricaten en samengestelde componenten voor de meest uiteenlopende sectoren. Van de autobranche tot de installatietechniek tot de industrie. Het bedrijf staat voor hoogwaardige producten en is daarom erg blij met haar nieuwste aanwinst in het assortiment: TPE-platen. Platen van een elastische kunststofsoort die Nederland nog moet ontdekken.

De grootste voordelen van TPE-platen

  1. Beter voor het milieu

Synthetische rubbers zijn, door het vulkanisatieproces, niet volledig recyclebaar. We kunnen hier spreken van downcycling. TPE daarentegen is geschikt voor upcycling.  TPE bevat verder geen halogenen of schadelijke weekmakers, wat weer beter is voor het milieu. Er bestaat trouwens ook TPE dat is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal.

  1. Goed te bewerken

Net zoals de synthetische rubberplaten, zijn de TPE-platen goed te bewerken. U kunt het materiaal bijvoorbeeld snijden, stansen, en lassen. Zonder dat het verliest aan kwaliteit! Hierdoor zijn de mogelijkheden van de platen eindeloos.

  1. Goed op productspecificatie af te stemmen

Vaak moet rubber aan bepaalde specificaties voldoen. Het moet bijvoorbeeld vlamvertragend, FDA-approved of KIWA-gecertificeerd zijn. Op aanvraag kan de samenstelling van het TPE-materiaal hierop worden aangepast. Ook zijn de TPE-platen in elke kleur verkrijgbaar. In ‘normaal’ rubber zitten roetdeeltjes die kunnen afgeven, het materiaal donker maken en kleuren bemoeilijken.

Meer aandacht

TPE-platen worden nog niet vaak gebruikt omdat ondernemers zich onvoldoende bewust zijn van de voordelen van het materiaal. Ook worden de platen nog te weinig aangeboden, zegt Technirub. Daarom zet het bedrijf zich de komende jaren in om het product beter onder de aandacht te brengen. Zo helpt ze klanten met investeren in hun bedrijf én draagt ze haar steentje bij aan het milieu. Op dit moment levert Technirub platen met een dikte tot 4 millimeter, maar er liggen dikkere platen in het verschiet.