‘SPUITROBOT IS NA 20 UUR INZET AL RENDABEL’

Wanneer is het zinvol om met een robot te spuiten? Uit onderzoek van Jan Willem Jansen, Commercieel Engineer van RobPainting, blijkt dat het al rendabel is wanneer je een spuitrobot slechts 20 uur per week inzet. Toch hebben veel gebruikers vragen. Om deze vragen op te lossen, heeft RobPainting een Experience Center opgezet. 

De automatiseringsfase van spuiterijen in het MKB is begonnen. Een signaal daarvan is de grotere vraag naar 2K-installaties. Bijna iedere spuiterij heeft vandaag de dag hoogwaardige apparatuur staan en zijn personeel geleerd om ermee te werken.

Toch zijn er vragen rondom robotspuiten, ‘Hoe zit het met positioneren van een product?’ ‘Hoe vind je mensen om de robots te programmeren?’ ‘Is het alleen rendabel als je genoeg in serie produceert?’ Je moet eerst zien, voordat je kunt geloven.

Dat leidde er bij RobPainting toe dat er een Experience Center werd opgezet. In dit Center staat een spuitrobot met verfequipment voor producten tot 2 meter. Het is een complete uitrusting die zo is ingericht dat er een brede klantgroep mee kan worden bediend.

Het is het eerste Experience Center op het gebied van spuitrobots in Nederland, weet Jansen. Geïnteresseerden kunnen langskomen voor een demo, of een vijfdaagse proef kopen op hun eigen product. De klant zelf hoeft daar maar een dag bij aanwezig te zijn, de andere dagen worden gebruikt om te programmeren en te testen.

Volgens Jansen is kennis opdoen de crux, zowel voor RobPainting als voor de klant. “We hebben het over procesontwikkelingen. Dat doe je niet alleen, dat doe je samen met je klant. Door de kennis die we hebben opgedaan weten we dat je met een spuitrobot ongeveer 20 procent re-work en 30 procent verf bespaart. Dus als je elke maand tien stuks van een product spuit, is een robot al rendabel. Een spuitrobot hoeft maar 20 uur per week te werken, waarbij hij al geld oplevert. Dat kunnen wij wel roepen, maar de klant moet het ervaren. Die ervaring bieden we nu.”

Klik hier voor de website.