SMC erkend als eerste CETOP Approved Education Centre voor pneumatiek in Nederland

SMC Nederland heeft recent het certificaat ‘CETOP-Approved Education Centre Pneumatiek Level 3’ ontvangen uit handen van voorzitter Arjan Coppens en verenigingsmanager André Braakman van FEDAcademie. Daarmee is SMC het eerste opleidingscentrum in Nederland dat zich op het gebied van pneumatiek CETOP-Approved Education Centre mag noemen.

Met de erkenning toont SMC aan dat ze voldoet aan de Europese normen en kwaliteitseisen die gesteld worden vanuit CETOP, de koepelorganisatie voor hydrauliek en pneumatiek in Europa. Bart Tuijnman, managing director van SMC Nederland: “SMC wil herkend worden als dé kennispartner voor veilige en duurzame technologie in de industriële aandrijf- en automatiseringstechniek. De CETOP-erkenning past daar goed bij.”

Europese erkenning draagt bij aan goed opgeleide technici
Voorafgaand aan een CETOP-erkenning moet altijd een audit plaatsvinden. Dit bestaat uit het beoordelen van de veiligheid, inhoudelijke kwaliteit en compleetheid van de cursussen pneumatiek. Ook moet een erkend opleidingscentrum beschikken over een practicum met door CETOP voorgeschreven systemen en opdrachten.

Jos Persoon, trainer en opleider bij SMC, over de erkenning: “Het is mooi als je je opleidingen kan koppelen aan iets wat Europees erkend wordt. Dat is de reden dat we gekozen hebben voor de CETOP-certificering. Zo’n certificaat is dus een waardevol document voor de cursisten, de deelnemers én de bedrijven.”

Op basis van de resultaten uit de audit mag SMC officieel gedurende één jaar het predicaat CETOP Approved Education Centre Pneumatiek Level 3 voeren. Na een jaar vindt opnieuw een audit plaats. Bij goedkeuring wordt de geldigheid van de erkenning met vijf jaar verlengd.

Bart Tuijnman, managing director van SMC Nederland, ontvangt het certificaat uit handen van Arjan Coppens, voorzitter van FEDAcademie. Verder zijn Jos Persoon, trainer en opleider van SMC, en André Braakman, verenigingsmanager FEDAcademie, aanwezig bij deze overhandiging.

Meerdere niveaus
Bij de onafhankelijke beoordeling van trainingen en opleidingen hanteert FEDAcademie meerdere CETOP-niveaus. Bij de audits wordt goed bepaald of de opleidingen het juiste niveau hebben. Daarbij is ook wordt vastgelegd hoe die examens eruit zullen zien. De opleiding en de gevolgde procedures moeten toekomstbestendig zijn.

Het certificaat heeft de nodige waarde in zowel ons land als daarbuiten, waar CETOP, als Europese organisatie, een belangrijke sturende en controlerende functie in heeft. Omdat de CETOP-certificering Europees is, helpt het voor de internationale inzetbaarheid als bedrijven over de grens gaan werken.

Jos Persoon, Bart Tuijnman en Bert Bak in gesprek met Arjan Coppens en André Braakman in het trainingscentrum van SMC Nederland in Amsterdam.

Het technisch niveau op een hoger plan
FEDA maakt zich al vele jaren sterk om het technische niveau in Nederland op een hoger plan te brengen. Vroeger beschikten veel productiebedrijven over een eigen technische dienst die alle onderhoud en reparaties uitvoerde. Tegenwoordig worden die werkzaamheden nu grotendeels of volledig door derden uitgevoerd. Mede daardoor is het een stuk lastiger geworden om als opdrachtgever vooraf de kwaliteit van de in te zetten technicus te beoordelen en te borgen.

Arjan Coppens, voorzitter van FEDAcademie, vertelt over de aanleiding om te starten met CETOP-erkenning: “Omdat klanten van FEDA-leden aangaven behoefte te hebben aan een waarborg voor kwaliteit, werd in 2019 op initiatief van FEDA het eerste CETOP-certificatietraject voor hydrauliek- en pneumatiekopleidingen in Nederland opgestart. De erkenning van CETOP Approved Education Centres zorgt ervoor dat je als opdrachtgever een bepaalde mate van zekerheid krijgt over het kennisniveau van technici als ze opleidingen hebben gevolgd.”

Volgens Jos Persoon helpen gecertificeerde opleidingen ook om de krapte op de arbeidsmarkt deels op te lossen: “Mensen kiezen te weinig voor techniek. Zij-instromers zijn steeds meer een belangrijke oplossing voor dat soort problemen. Zij krijgen hiermee een heel belangrijk document voor hun verdere loopbaan, omdat bedrijven weten, op basis van de certificering, wat ze binnenhalen aan kennis.”

Bart Tuijnman, managing director van SMC Nederland: “SMC wil herkend worden als dé kennispartner voor veilige en duurzame technologie in de industriële aandrijf- en automatiseringstechniek. De CETOP-erkenning past daar goed bij.”

Over SMC
SMC is in 1959 opgericht in Japan en is wereldmarktleider in pneumatische componenten voor de industrie en een toonaangevend bedrijf in industriële automatisering. Naast de verkoop en distributie van componenten, biedt SMC ook allerlei groepstrainingen, individuele trainingen en bedrijfstrainingen op het gebied van pneumatiek. Deze vinden plaats in de eigen opleidingscentra in Amsterdam, Eindhoven en Wommelgem (België).

Naast een uitgebreid aanbod aan pneumatiektrainingen, biedt SMC Opleiding & Training onder meer trainingen in werken met vacuüm, elektrische aandrijvingen en Industrie 4.0. SMC levert ook trainingsmaterialen aan het technisch beroepsonderwijs en de industrie. Dit kan gaan om oefenborden om de eerste beginselen van pneumatiek te leren en overzichtelijke pick & place sets, tot grote opstellingen waarbij een compleet assemblageproces plaatsvindt.

Over FEDA en FEDAcademie
Brancheorganisatie FEDA is het ondernemersplatform in aandrijf- en automatiseringstechniek. FEDA draagt bij aan het bedrijfssucces van zo’n 150 leden in de wereld van aandrijf- en automatiseringstechniek. De FEDA-leden bieden werkgelegenheid aan 15.000 werknemers en realiseren met hen een totale jaaromzet van ruim 3 miljard euro. FEDA heeft haar opleidingsactiviteiten ondergebracht in de onafhankelijke stichting FEDAcademie. FEDAcademie is in 2019 gestart met de CETOP-erkenning van opleidingscentra in Nederland: CETOP Approved Education Centres.

Jos Persoon, trainer en opleider bij SMC: “Het is mooi als je je opleidingen kan koppelen aan iets wat Europees erkend wordt. Dat is de reden dat we gekozen hebben voor de CETOP-certificering. Zo’n certificaat is dus een waardevol document voor de cursisten, de deelnemers én de bedrijven.”

Over CETOP
CETOP (Comité Européen des Transmissions Oléohydrauliques et Pneumatiques) is de Europese overkoepelende brancheorganisatie voor hydrauliek en pneumatiek, die onafhankelijk trainingen en opleidingen beoordeelt. In totaal vertegenwoordigt CETOP nationale brancheverenigingen in zeventien Europese landen, die meer dan 1.000 bedrijven met bijna 70.000 werknemers en een marktwaarde van circa 13 miljard euro vertegenwoordigen.