Schmits Chemical Solutions genomineerd met recyclable back coatings

Schmits Chemical Solutions is met recyclable back coatings een van de vijf genomineerden voor de Overijsselse Circulaire Innovatie. Met de nieuwe recyclebare backingcoating van Schmits is het mogelijk om tapijt, vloerkleden en matten ook uit één materiaal te produceren, en daardoor her te gebruiken.

Op dit moment wordt maar een zeer beperkt deel van het tapijt en andere vloerbedekking gerecycled. Uit een onderzoek uitgevoerd in 2019 blijkt zelfs dat maar een tot drie procent van het tapijtafval in Nederland gerecycled wordt. In totaal is in 2018 685 miljoen m2tapijt op de Europese markt verschenen. Het grote probleem is de opbouw van het tapijt. Doordat het tapijt bestaat uit verschillende materialen kan het niet efficiënt gerecycled worden.

Afvalverwerkers zijn op zoek naar mono-materiaalstromen zoals PET-flessen. Deze kunnen efficiënt gerecycled en verwerkt worden tot nieuwe producten. Met de nieuwe recyclebare backingcoating van Schmits is het mogelijk om tapijt, vloerkleden en matten ook uit één materiaal te produceren, en daardoor her te gebruiken.

Op dinsdag 7 februari 2023 wordt de winnaar bekendgemaakt. Meer informatie vind je op de website.