Als Europa zijn ambitie wil waarmaken om tegen 2050 het eerste klimaat neutrale continent te worden, is een grensoverschrijdende aanpak van cruciaal belang. Om industrieën en betrokken overheden uit Noordwest-Europa te ondersteunen, hebben de organisaties voor toegepast onderzoek TNO (Nederland), DECHEMA (Duitsland) en VITO/EnergyVille (België) de krachten gebundeld om een internationaal grensoverschrijdend kennisplatform voor een klimaat neutrale industrie op te richten.
Uitdaging EU-lidstaten
In de komende decennia is de ambitie om tegen 2050 het eerste klimaat neutrale continent te worden ongetwijfeld een van de meest cruciale uitdagingen voor Europa en zijn lidstaten. En hoewel het uiteindelijke gezamenlijke doel kristalhelder mag zijn, kan en zal de reis naar een CO2-neutrale industrie over de grenzen van landen gaan. Dit heeft gevolgen voor: alle geledingen van de maatschappij, de energie en grondstofstromen, is sector overschrijdend, waarbij internationale samenwerking cruciaal is.
Industriële transformatie naar netto nul
Noordwest-Europa – en met name het gebied Antwerpen-Rotterdam-Rijn-Ruhrgebied (ARRRA) – is een van de grootste mondiale knooppunten voor energie-intensieve industrieën en internationale logistiek. De regio beschikt over een goed uitgebouwde brandstof-, grondstoffen- en elektriciteitsinfrastructuur die de nationale grenzen overschrijdt.
Niettemin zijn de mogelijkheden voor hergebruik van de bestaande energie-infrastructuur en de behoeften aan nieuwe infrastructuur vanuit een sector overschrijdend oogpunt onduidelijk. En deze onzekerheid is nog groter vanuit grensoverschrijdend oogpunt, wanneer wordt gekeken naar het gebruik en de potentiële synergiën voor energieflexibiliteit, -opslag en andere behoeften die gepaard gaan met de overgang naar een CO2 neutrale industrie en netto nul emissies.
Internationale grensoverschrijdende samenwerking is dan ook van essentieel belang om inzicht te krijgen in zowel de sector overschrijdende kansen en belemmeringen voor de industrie als de toekomstige grensoverschrijdende infrastructuurbehoeften, aangezien een dergelijke samenwerking de identificatie van synergiën bij de levering en het vervoer van energie en grondstoffen tijdens de energietransitie zal vergemakkelijken.
Samenwerking kennisinstellingen
In de loop van de afgelopen twee jaar hebben de instituten voor toegepast onderzoek TNO (Nederland), DECHEMA (Duitsland) en VITO/EnergyVille (België) reeds een actieve samenwerking tot stand gebracht door middel van verschillende nationaal gefinancierde onderzoeksprojecten. Daarom hebben de kennisinstellingen besloten om op basis van deze bestaande samenwerking verder te bouwen aan de basis voor een internationaal grensoverschrijdend kennisplatform.
Europees platform oprichten
Voor de oprichting van een publiek-privaat platform om de industrie te transformeren en de uitstoot van emissies naar netto nul te brengen is er een “memorandum van overeenstemming” ondertekend. Om de internationale samenwerking te bevorderen, wordt er samengewerkt met belanghebbenden uit de industrie, regeringen, regelgevende instanties en eigenaars/exploitanten van infrastructuur.
Het doel is om binnen Europa een basis te leggen voor collectieve actie om de industrie te transformeren en CO2-neutraal te maken. Daarnaast zal een actieve uitwisseling van – en afstemming over – gegevens, aannames en methodologieën plaatsvinden om een basis te leggen om grensoverschrijdende projecten te initiëren die gericht zijn op een CO2 neutrale industrie in een trilaterale regio.
Doe mee
Bent u een belanghebbende uit de industrie, de overheid, een regelgever of een eigenaar of exploitant van infrastructuuractiva, en bent u geïnteresseerd in het delen van kennis en inzichten om samen met landen in Europa te werken aan een CO2-neutrale industrie? Wilt u deelnemen aan één van de open kennisuitwisselings- en netwerkevenementen? Neem dan contact met TNO op.
PROJECTEN
HY3 opschaling groene waterstof (Nederland)
De Nederlandse regering heeft het HY3+-project gefinancierd, dat zich richt op grensoverschrijdende infrastructuur voor energietransport – met inbegrip van waterstof en CO2 – tussen Nederland, de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en België.
Dechema (Duitsland) – Transhyde
De Duitse regering heeft verschillende grote projecten – Leitprojekte – op het gebied van waterstof gefinancierd. Bij het TransHyDE-project zijn meer dan 60 academische en industriële partners betrokken en het onderzoekt transportopties voor groene waterstof. De vraag naar industriële waterstof en de interactie van bestaande en toekomstige energie-infrastructuren in Duitsland en Europa worden onder de loep genomen om de voorziening veilig te stellen en de industriële transformatie naar broeikasgasneutrale processen te vergemakkelijken.
Vito/Energyville (België) -Trilate
De federale regering van België heeft het project TRILATE van het Energietransitiefondsgefinancierd: Transport of energy and feedstock to Industrial sites for enabling transition to climate neutrality.