Robots nemen het werk niet over, maar werken meer met de mens samen

Het is een feit dat steeds meer robots en andere machines de taken van menselijke werknemers overnemen. Is mensenwerk dan overbodig? Als je het aan Fieldlab Industrial Robotics vraagt niet en versterken mens en robot juist elkaar.

“Een robot kan ondersteuning geven aan mensen in een bedrijf zodat zij meer aandacht kunnen geven aan de ontwikkeling van de proceskennis en minder tijd kwijt zijn aan het uitoefenen van handvaardigheid”, aldus Rik Grasmeijer projectleider bij Fieldlab Industrial Robotics in Harderwijk en zelfstandig robot-consultant voor bedrijven.

MIRA heeft als doel om binnen anderhalf á twee jaar een integrale aanpak te hebben ontwikkeld die via een nieuwe hybride leeromgeving kan worden uitgedragen. Momenteel loopt er een aanvraag voor de bouw van vier testlocaties met demonstratiefaciliteiten waarvan in elk geval één locatie in het Fieldlab in Harderwijk komt. “Het liefst willen we zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen, bedrijven en onderwijsinstellingen laagdrempelig kennis laten maken met robotisering. Met installaties kan je pas echt ervaren en zien wat het voor jou of je onderneming kan betekenen. Het is niet de robot dat een product uniek maakt, maar elke robot wordt uniek op basis van het product”.