F 10-EX Evonik

ROBOTONDERHOUD IN DE CHEMISCHE INDUSTRIE:

EVONIK VERTROUWT OP DE F110 TABLET VAN GETAC VOOR HET BESTUREN VAN AUTONOME ROBOTS

Evonik, een wereldmarktleider in de gespecialiseerde chemische industrie, maakt in het kader van een innovatieproject gebruik van een autonome robot bij het verrichten van onderhouds- en inspectietaken op kritieke locaties. Het project wordt geïmplementeerd in een van Evonik’s chemische fabrieken, in samenwerking met drie partners van het bedrijf.
Evonik vertrouwt bij de uitvoering van het project op de ATEX-gecertificeerde F110 tablet van Getac om de robot te besturen en hem automatische inspectieroutes binnen de fabriek aan te leren. Het bedrijf koos voor de F110-EX vanwege zijn krachtige prestaties en uitstekende betrouwbaarheid, in vergelijking met andere robuuste computers. Bovendien waren het reactievermogen van Getac en de hoge mate van flexibiliteit bij de integratie van de oplossing doorslaggevende factoren bij het creëren van een optimale werkomgeving voor de Proof of Concept (PoC). De software voor de robot werd geleverd door Energy Robotics en de robot zelf werd ontwikkeld door Boston Dynamics.
Het doel van het project is het evalueren van de praktische uitvoerbaarheid van een geautomatiseerde robotoplossing ten behoeve van onderhoud en inspectie in de chemische industrie. De voornaamste taak van de robot is het afleggen van voorgeprogrammeerde inspectieroutes, waarbij belangrijke operationele gegevens worden verzameld. De robot voert ook geautomatiseerde veiligheidsinspecties uit die niet in een onderhoudsconcept op afstand kunnen worden geïntegreerd (of alleen tegen hoge kosten). Organisaties kunnen de verzamelde gegevens vervolgens gebruiken om de intervallen tussen inspecties te optimaliseren en tegelijkertijd de betrouwbaarheid van de bedrijfsmiddelen te verhogen.


De tablet van Getac speelt een centrale rol in het project en fungeert als belangrijkste interface tussen de robot, de besturingssoftware en een human operator. Voor de besturing en bewaking in de fabriek heeft de operator toegang tot de software via de F110-EX. Een extra controller wordt gebruikt voor snelle interventies tijdens de werkzaamheden.
“De F110-EX wordt gebruikt om commando’s te geven aan de robot, maar kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt om hem aan te sturen tijdens specifieke taken in het tankpark, ” legt Thorsten Schimpf, Process Expert bij Evonik, uit. “De robot is uitgerust met sensoren, evenals infrarood- en optische camera’s. Hierdoor kan hij naar specifieke locaties binnen de installatie navigeren en foto’s van displays maken of gegevens registreren, die vervolgens kunnen worden teruggestuurd voor evaluatie. We wisten dat we voor een effectieve werking een robuust en krachtig draagbaar toestel nodig hadden met voldoende vermogen om de videobeelden van de robot in real time weer te geven. De F110-EX voldoet precies aan deze criteria.”


De eisen van Evonik voor de F110-EX tablet zijn hoog. De tablet dient niet alleen zeer robuust en ATEX-gecertificeerd te zijn, het scherm dient ook buiten goed leesbaar te zijn onder uiteenlopende omgevingsomstandigheden, waaronder regen. Daarnaast moet het apparaat volledig functioneel zijn bij zowel hoge als lage temperaturen.
Evonik eiste bovendien een Windows-besturingssysteem, evenals de mogelijkheid om grote hoeveelheden gegevens zowel snel als effectief op te slaan en te verwerken. Connectiviteit en prestaties spelen ook een belangrijke rol, zodat video’s snel kunnen worden verzonden en afgespeeld. Bovendien is een LTE-verbinding vereist omdat er geen WLAN beschikbaar is in het tankpark, evenals Bluetooth om de controller met de tablet te verbinden. Tot slot is de Getac-draagriem speciaal ontworpen om de F110 comfortabel aan de voorkant van het lichaam te kunnen dragen, zodat de gebruiker beide handen vrij heeft om de controller te bedienen.


“Getac bood niet alleen de geschikte oplossing die perfect aansluit bij onze behoeften, maar reageerde ook onmiddellijk op onze aanvraag,” voegt Thorsten Schimpf toe. “De F110-EX is fail-safe en uiterst betrouwbaar, hij werkt feilloos en voldoet aan onze zeer hoge eisen op het gebied van prestaties, functionaliteit en connectiviteit.” Schimpf benadrukt: “Wij zijn zeer tevreden over de F110-EX”.


“De Getac F110-EX is gebaseerd op geavanceerde robuuste technologieën, waardoor hij bij uitstek geschikt is voor het ambitieuze project van Evonik”, zegt Eric Yeh, algemeen directeur van Getac Technology GmbH. “We zijn zeer verheugd dat we kunnen bijdragen aan het succes van het project en kijken ernaar uit om in de toekomst nauw samen te blijven werken met Evonik aan soortgelijke initiatieven.”