Rapport

Rapport: Van potentie naar efficiëntie

De coronacrisis, de opkomst van e-commerce en de verstoring van internationale bevoorradingsketens onderstrepen het belang van efficiënte logistieke ketens. Tegelijkertijd is de samenleving in transitie, bijvoorbeeld op het gebied van energie, arbeidsmarkt, digitalisering en technologie.

 

Zo moet de transportsector alle zeilen bijzetten om minder energie te verbruiken en de transitie naar hernieuwbare energie mogelijk te maken. Ook moet gezien het tekort aan arbeidskrachten de arbeidsproductiviteit omhoog. Digitalisering en technologie zijn daarvoor onmisbaar. Door een slim gebruik van data kan het aantal transportbewegingen omlaag, zodat minder personeel en energie nodig is. Zo wordt de distributie in steden steeds vaker uitgevoerd met elektrische vervoermiddelen en veranderen ook distributiecentra snel: de nieuwste distributiecentra wekken hun eigen energie op met zonnepanelen en worden bevolkt door zelfrijdende karretjes en andere robots, die het werk tot vijf keer zo snel uitvoeren.

 

Inspireren door het delen van kennis

Innovaties zijn de sleutel naar succesvolle transities. Dit rapport – een uitgave van ABN AMRO en Buck Consultants International – biedt een analyse van onderscheidende innovaties op zes thema’s: duurzaam transport, duurzame warehousing, smart warehousing, arbeid en scholing, ketenregie en digitale platforms. Ook deelt een aantal bedrijven uit de Top 100 Logistiek Dienstverleners hun ervaringen uit de praktijk, om óók andere bedrijven te inspireren serieuze stappen te zetten. Het delen van kennis en het implementeren van innovaties verhoogt de kans op succesvolle transities. Dat leidt tot een sterkere positie van de sector transport en logistiek én van Nederland als logistieke ‘Gateway to Europe’.
 

Meer informatie

Lees het volledige rapport ‘Van potentie naar efficiëntie’: hier