Programma Empack

Inspirerende kennissessies

Je kennis bij laten spijkeren door experts uit het vakgebied? Schuif aan bij een van de inspirerende sessies! Een greep het programma vind je hieronder. Houd de website in de gaten voor het volledige programma. 

Kickstart

Donderdag 8 september – 10:30 – 13:00 uur

Impact meten en duurzaam verpakken

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV)

Op woensdagochtend 8 september 2021 lanceert Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) tijdens Empack zijn nieuwste tool: de Sustainable Packaging Compass. Hiermee kunnen bedrijven hun verpakkingen doorrekenen op recyclebaarheid, circulariteit én milieu-impact.

Hoe verhoudt deze tool zich tot andere tools om de impact van verpakkingen te meten? In welke situatie kun je welke tool het beste gebruiken? Bovendien: hoe zet je de vaak complexe data uit een levenscyclusanalyse (LCA) zo optimaal mogelijk in? In een ronde tafelgesprek discussiëren o.a. Cor Waringa (Heineken), Siem Haffmans (Partners for Innovation) en Niels van Marle (KIDV) met moderator Maartje Knaap (KIDV) over deze vragen.

 

United Packaging Forest

Let’s act together

Kees Kok – Project Manager – UnitedPackagingForest / Marketing Manager – Berry | PET Power 

Donderdag 9 september

UPF is een initiatief van verpakkings gerelateerde bedrijven, om samen een structurele bijdrage te leveren aan de ontbossing problematiek in de wereld. Samen zijn we sterk en kunnen we ook een significant bomenaantal doneren. Naast het bomencompensatie stuk, delen we onderling ook kennis op het gebied van duurzame initiatieven. 

 

Brightlands Symposium

Donderdag 9 september – 10:30 – 13:00 uur

Oplossingen voor niet recyclebare verpakkingen

Harold Gankema – Program Manager Circular Packaging – Brightlands Materials Center

Om te voldoen aan de eisen, die overheden, brand owners en retailers stellen aan plastic verpakkingen m.b.t. recyclebaarheid in 2025 zal tijdens deze sessie ingegaan worden op mogelijke oplossingsroutes die door BMC (Brightlands Materials Center) onderzocht worden voor een aantal niet of slechts beperkt recyclabare verpakkingen, t.w. PET trays en multimateriaal stazakken.

 

Meermalig, altijd een goede oplossing? 

Tom Ligthart – Senior scientist sustainability – TNO

Meermalige verpakkingen worden vaak gezien als de meest duurzame verpakkingsoplossing, maar is dat nu altijd het geval? Aan de hand van een aantal voorbeelden wordt getoond waarom dit niet altijd de meest duurzame keuze is. Daarnaast wordt een uitstapje gemaakt naar Single Use plastics en meermalige oplossingen.

 

Gerecyclede PE inzetbaar voor dunne folies

Theo Schilder – Director Business Development – KIVO Plastic Verpakkingen

KIVO had het doel om LDPE verpakkingstoepassingen in hoge mate te voorzien van Post Consumer Recyclaat zonder veel in te leveren in belangrijke eigenschappen zoals foliedikte, seal-eigenschappen, krimp-eigenschappen, uiterlijk e.d. De analyse van BMC is belangrijke input geweest voor het beheersen en stroomopwaarts en stroomafwaarts afstemmen van kwaliteiten, recepturen en instellingen om juist die doelen te bereiken.