Productie industrie groeit met 16,5 procent in mei

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 16,5 procent hoger dan in mei 2020, maakt het CBS bekend. Een maand eerder kwam de groei uit op 13,1 procent. De productie van de industrie lag in mei op het hoogste niveau ooit. Ten opzichte van mei 2019 bedroeg de groei in mei 3 procent. Daarmee is het verlies in mei 2020 door de coronacrisis goedgemaakt.

In nagenoeg alle branches productiegroei
Vrijwel alle bedrijfsklassen in de industrie produceerden in mei meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie de hoogste groei.

Productie op hoogste niveau ooit
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van april op mei 2021 steeg de productie met 1,4 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriƫle productie. Vervolgens was de trend dalend. In mei 2020 bereikte de productie een dieptepunt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet en in mei 2021 lag de productie op het hoogste niveau ooit.

Producentenvertrouwen op recordniveau
In juni 2021 is de stemming onder ondernemers in de industrie opnieuw verbeterd. Het producentenvertrouwen lag op het hoogste niveau sinds de start van het onderzoek in 1985.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het Duitse producentenvertrouwen (volgens de IFO-index) is in juni gestegen tot het hoogste niveau sinds april 2018. Het oordeel over de huidige bedrijvigheid was positiever, maar het oordeel over de toekomstige bedrijvigheid was minder positief. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie groeide volgens Destatis in mei met bijna 21 procent in vergelijking met een jaar eerder. Ten opzichte van mei 2019 lag de productie echter nog ruim 7 procent lager.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.