Productie industrie nagenoeg gelijk

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 0,2 procent lager dan in november 2021, maakt het CBS bekend. Dit is de eerste krimp jaar op jaar van de productie na februari 2021. 

Krimp in helft van de branches

De helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in november minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches noteerde, net als in de voorgaande maanden, de chemie de grootste krimp.

Productie gedaald in november

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van oktober op november daalde de productie met 2,0 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien lijkt de trend om te slaan, maar ligt de productie relatief gezien nog op een hoog niveau.

Vertrouwen ondernemers industrie neemt opnieuw iets toe

De stemming onder ondernemers in de industrie is in december verder verbeterd. Dat komt doordat ondernemers positiever waren over de verwachte bedrijvigheid. 

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de industrie is in december verbeterd (volgens de IFO-index). Dat komt doordat ze minder negatief waren over de toekomstige bedrijfssituatie. Verder waren Duitse producenten positiever over de huidige bedrijfssituatie. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was volgens Destatis in november 0,5 procent hoger dan een jaar eerder.