OPEN MIND en CAD/CAM-functionaliteit continu in beweging

Traditioneel wordt er bij capaciteitsproblemen nog steeds gedacht in machines. De oplossing zit ‘m echter in software. Met de juiste investeringen in CAD/CAM-software kunnen producerende en verspanende bedrijven hun productie optimaliseren. hyperMILL® BEST FIT is hiervan een mooi voorbeeld.

BEST FIT

Een nieuwe functie die het plannen van machinale bewerkingen op spectaculaire wijze verandert. Het onbewerkte werkstuk in een opspanning hoeft niet langer handmatig te worden uitgelijnd op het NC-programma. Het hyperMILL® CAM-systeem lijnt het NC-programma automatisch uit op de positie van het werkstuk. Deze methode bespaart tijd en verhoogt de procesbetrouwbaarheid. Dit komt vooral tot uiting bij gegoten, gesmede, gelaste en additief geproduceerde ruwmaterialen met kleine of onregelmatige toleranties. Maar ook bij de nabewerking van warmte behandelde werkstukken en machinewisselingen. Deze processen vereisen een vaardige hand voor nauwkeurige afstemming op het CAD-model van het eindproduct.

Realtime uitlijning voor betrouwbare en planbare processen

Tot nu toe was het gebruikelijk om het ruwmateriaal en de opspanning op de machine aan te passen. Het werkstuk moest handmatig worden uitgelijnd met behulp van een meetklok, besturingscycli en zeer veel ‘fingerspitzengefühl’. De feitelijke opspanbewerking werd dus aangepast aan de eisen van het virtuele programma. Dit was een tijdrovend proces, dat vaak meerdere keren moest worden herhaald en een aantal onzekerheden met zich meebracht. Een van de manieren om dit probleem op te lossen, is ‘realtime-uitlijning’ van het werkstuk in CAM. Het niet-uitgelijnde ruwmateriaal wordt op de machine afgetast via 3D-meting, waarna de meetgegevens naar het CAM-systeem worden verzonden en hyperMILL® BEST FIT de NC-code aanpast aan de feitelijke positie van het werkstuk. De virtuele wereld (programmering) wordt hierbij aangepast aan de echte wereld (opspanning), en niet andersom! Vervolgens wordt de aangepaste NC-code voor de feitelijke opspanning gesimuleerd in de virtuele machine en automatisch geoptimaliseerd.

OPEN MIND werkt graag samen met strategische ‘Phanters’

De Phanters, een bekend ijshockeyteam uit Augsburg, vindt een hoogwaardige partner in HAIMER. Deze allround-aanbieder van systemen op het gebied van gereedschappen greep de kans om de kracht van haar gereedschappen en gereedschapshouders te tonen in een panter-beeld. De veeleisende programmering werd uitgevoerd met hyperMILL® van OPEN MIND. De panter is een showstuk geworden, dat toont dat 5-assig frezen met HAIMER-gereedschapshouders en hardmetalen frezen, niet hoeft onder te doen voor ijshockey. Konstantin Brodowski, hoofd van het Applicatiecentrum, ziet ook andere parallellen: “Bij ijshockey telt niet alleen snelheid, kracht en dynamiek. Elke speler moet beschikken over een uitstekende techniek en die kunnen toepassen in een perfect samenspel. Hetzelfde geldt bij ons, wanneer de hightech producten van HAIMER samenwerken met moderne machines en CAD/CAM-software.” Lees het hele verhaal: https://www.openmind-tech.com/nl/over-ons/panters-frezen.html

Over OPEN MIND Technologies AG

OPEN MIND is een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van krachtige CAM-oplossingen voor machine- en besturingsonafhankelijke programmering. Wij ontwikkelen goed gecoördineerde CAM-oplossingen met een groot aandeel unieke innovatie voor aanzienlijk meer prestaties, zowel in de programmering als in de verspaning. Strategieën zoals 2.5D, 3D, 5-assig frezen en frezen zoals HSC en HPC, zijn geïntegreerd in het hyperMILL® CAM-systeem. Deze software realiseert het hoogst mogelijke klantvoordeel, dankzij de perfecte interactie met alle gangbare CAD-oplossingen en grotendeels geautomatiseerde programmering.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van hyperMILL®-software voor uw organisatie?

OPEN MIND Technologies Benelux b.v.

Titaniumlaan 86 – 5221 CK ‘s-Hertogenbosch – T +31(0)73 648 01 66

E info.Benelux@openmind-tech.com – www.openmind-tech.com/nl