Nog 6 maanden te gaan: UKCA deadline nadert

Nog minder dan 6 maanden te gaan voordat UKCA-markering verplicht wordt voor alle organisaties die producten exporteren naar Groot-Brittannië (GB).

UKCA-markering zal vanaf 1 januari 2022 CE-markering vervangen. Dus op bijna alle producten waarvoor voorheen de CE-markering was vereist, zal de UKCA-markering door een Approved Body moeten worden aangebracht. Voor de meeste producten wordt de CE-markering vanaf 1 januari 2022 niet meer erkend. Bekijk hier voor welke specifieke producten dit geldt.

Shahm Barhom, Group Product Certification Director van BSI, zegt het volgende over UKCA-markering:
“Sinds Groot-Brittannië op 31 januari 2020 de EU heeft verlaten, bevinden we ons in een transitieperiode waarin zowel UKCA- als CE-markering wordt geaccepteerd. Echter zal dat vanaf 1 januari 2022 niet langer het geval zijn. De meeste producten die in Groot-Brittannië op de markt worden gebracht, zullen vanaf volgend jaar de UKCA-markering vereisen en de bijbehorende tests en certificering ter ondersteuning van de UKCA-markering moeten worden uitgevoerd door een UK Approved Body. BSI UK heeft Approved Body erkenning (0086) in Groot-Brittannië.”
“Wij willen onze klanten op weg helpen in dit nieuwe regelgevingslandschap, maar een groot aantal fabrikanten moet nog een UKCA-markering aanvragen. Daarom adviseren wij alle fabrikanten, die van plan zijn hun producten volgend jaar in Groot-Brittannië te verkopen, direct actie te ondernemen om onderbreking van hun export te voorkomen.”

David Reynolds, Technical Director for AGA Rangemaster, zegt het volgende over UKCA-markering:
“Het is geen moeilijke transitie omdat, de conformiteitstesten voor CE- en UKCA-markering grotendeels ongewijzigd blijven. Als Britse fabrikant van fornuizen en spoelbakken is het belangrijk om de UKCA-markering voor onze producten te verkrijgen en om zo onze toegang tot de markt te behouden. Door onze producten van een UKCA-markering te voorzien, kunnen we erop vertrouwen dat onze distributie zonder problemen verloopt.”

“Dankzij de technische expertise en kennis van normen van BSI verliep het proces soepel en gemakkelijk.”
BSI heeft al meer dan 1.000 UKCA-certificaten uitgegeven aan fabrikanten. De organisaties die tot nu toe door BSI zijn gecertificeerd, zijn vindbaar in de BSI VerifEye Directory.

FAQ’s

Voor welke producten is UKCA-markering vereist?
De meeste producten die momenteel onder de verordeningen en richtlijnen van CE-markering vallen, zullen onder de UKCA-markering vallen.

Ik heb een niet-Britse Notified Body gebruikt voor CE-markering/UKCA-markering. Moet ik voor de UKCA-markering werken met een in Groot-Brittannië erkende instantie?
Ja, de Britse regelgeving vereist samenwerking met een UK Approved Body in plaats van de EU Notified Body die werd gebruikt voor de EU regelgeving.

Ik wil mijn producten in Noord-Ierland verkopen. Met welke verschillende combinaties van CE-, UKCA- en UKNI-markeringen kunnen producten in Noord-Ierland op de markt worden gebracht?
In Noord-Ierland wordt de UKCA-markering niet aanvaard. Goedgekeurde keurmerken zijn:

• “CE-markering” ondersteund door een EU Notified Body (indien vereist), of
• “CE UKNI”-markering, ondersteund door een UK Notified Body (indien vereist)

Download hier de informatieve factsheet van BSI over dit specifieke onderwerp.

Hoe lang duurt het om de certificatie te ontvangen?
Ook dit hangt van veel factoren af – bijvoorbeeld, de regelgeving met betrekking tot uw producten, het aantal producten dat u wilt laten certificeren, en het aantal productie-locaties. Vanuit professioneel oogpunt schatten wij in dat het certificeringsproces niet lang zal duren voor producten die al een CE-markering hebben, maar houd er rekening mee dat er weinig Approved Bodies zijn en het is aannemelijk dat het lastig zal zijn voor hen om te voldoen aan de toegenomen vraag voor UKCA diensten op de korte termijn.

Hoe lang is de UKCA-markering geldig?
De UKCA-markering heeft geen verloopdatum. Sommige certificaten die vereist zijn voor UKCA (zoals met CE-markering) kunnen tijdslimieten hebben. Bijvoorbeeld, certificaten voor typeonderzoek van gastoestellen zijn geldig voor een maximum van 10 jaar. Dit is hetzelfde onder Britse wetgeving.

Hoeveel kost de UKCA-markering?
Dit hangt, onder andere af van de regelgeving met betrekking tot uw producten, het aantal producten dat u maakt, en het aantal productie-locaties. BSI denkt graag met u mee over UKCA, neem gerust contact met ons op.
Wordt CE-markering niet meer erkend voor alle producten in Groot-Brittannië vanaf 1 januari 2022?
Nee, de tijdlijnen zijn verschillend voor enkele producten, zoals medische hulpmiddelen, die iets langer zijn toegekend, maar voor de meeste producten wordt de CE-markering slechts tot eind 2021 geaccepteerd.

BSI ondersteunt u in Groot-Brittannië en de EU. Dit omdat wij een Approved Body zijn in Groot-Brittannië en een EU Notified Body in Nederland. Als een Approved Body kunnen wij diensten gerelateerd aan UKCA-markering aanbieden voor de volgende producten:

• Bouwproducten die vallen onder de Construction Products Regulation (CPR)
• Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)
• Gasapparaten
• Drukapparatuur
• Liften
• Marine apparatuur
• Meetinstrumenten
• Radioapparatuur