Negen tips voor veilig en gezond inpakken

De meeste online bestelde producten worden handmatig ingepakt. Dat betekent dozen uitvouwen, barcodes scannen, artikelen inpakken, opvulmateriaal toevoegen, dozen dichttapen en verzendlabels plakken. Hoe doe je dat zo efficiënt en ergonomisch mogelijk? Het Buro voor Fysieke Arbeid geeft negen tips.

Tip 1: Leg hulpmiddelen onder handbereik

Zorg allereerst voor een goede organisatie van het inpakproces. Leg alle hulpmiddelen binnen handbereik. Denk aan de barcodescanner, labelprinter en tapedispenser, maar ook aan het opvulmateriaal en de voorraad lege verzenddozen. Met een goede organisatie blijft het risico op lichamelijke klachten beperkt. 

Tip 2: Plaats alles binnen de werkcirkel

Lichamelijke klachten ontstaan vooral als inpakmedewerkers telkens weer ver moeten reiken om de spullen te pakken. Het beste is om de hulpmiddelen zo veel mogelijk binnen de werkcirkel neer te leggen. Let daarnaast op de afstand tot de rollenbanen die de bakken met artikelen aanvoeren en de verzenddozen afvoeren.

Tip 3: Werk zoveel mogelijk op heuphoogte

Moet de inpakmedewerker de verzenddozen op een pallet stapelen? Dan kan het handig zijn om een schaarheftafel of een elektropallettruck te gebruiken. Daarmee kan de pallet op juiste hoogte worden gebracht. Of zet anders de pallet op vier of vijf andere pallets. Dat voorkomt dat hij of zij voortdurend moet bukken. 

Tip 4: Check de werkplek voor je begint

Geen enkele inpakmedewerker is gelijk. Wat voor de een goed werkt, werkt voor de ander niet. De meesten zijn bijvoorbeeld rechtshandig, maar sommigen juist linkshandig. Check daarom altijd even hoe de inpaktafel is ingericht voordat je start met werken. Leg de hulpmiddelen op een plek die voor jou werkt.  

Tip 5: Gebruik in hoogte verstelbare inpaktafels

Een te hoge werktafel heeft tot gevolg dat medewerkers steeds hun schouders ophalen. Bij een te lage werktafel staan medewerkers vaak licht voorovergebogen. Beide houdingen zijn niet ideaal. Met in hoogte verstelbare werktafels is dat probleem opgelost. Een alternatief is om meerdere inpaktafels op verschillende hoogte in te stellen. Vergeet bij het instellen van de hoogte niet om rekening te houden met de hoogte van dozen op de werktafel.

Tip 6: Beweeg mee met de voeten

Let op de houding. Zorg dat het lichaam altijd gericht is op de producten of hulpmiddelen die je wilt pakken of wegzetten. Beweeg dus mee met je voeten. Wie dat niet doet en voortdurend met zijn bovenlichaam draait, loopt een verhoogd risico op rug- en schouderklachten.

Tip 7: Vouw de flappen omlaag

Staat de verzenddoos op de werktafel? Vouw dan de flappen naar beneden om het vullen van de doos gemakkelijker te maken. Dat klinkt logisch, gebeurt lang niet altijd. Het omlaag vouwen van de flappen is weliswaar een extra handeling, maar voorkomt onnodig hoog tillen en reiken.

Tip 8: Draai de doos een stukje

De laatste handeling is het sluiten van de doos. Veel inpakmedewerkers plaatsen de doos daarvoor dwars op tafel, zodat ze de tapedispenser helemaal van links naar rechts moeten bewegen en hun bovenlichaam moeten draaien. Anderen draaien de verzenddoos een kwartslag, waardoor ze soms ver moeten reiken om de andere zijde te bereiken. De beste oplossing is de middenweg: draai de doos een klein stukje, zodat de fysieke belasting minder groot is.

Tip 9: Coach elkaar

Voor de meeste medewerkers is het inpakken een vaste routine geworden. Het veranderen van die routine is niet gemakkelijk, zeker niet in drukke tijden. Het laatste advies van het Buro voor Fysieke Arbeid: stel coaches aan die hun collega’s observeren en het gedrag bespreken als ze terugvallen in oude gewoontes.