Industrieagenda

Minister Adriaansens ontving FME Industrieagenda 2022-2024

FME-voorzitter Theo Henrar heeft maandag 30 mei vanaf de Hannover Messe de FME Industrieagenda digitaal overhandigd aan Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat. In deze agenda staat verwoord hoe we van Nederland een weerbare competitieve en internationaal verbonden industrie kunnen maken, die zorgt voor een brede welvaart en welzijn.

 

Oplossen maatschappelijke problemen vraagt om breed gedragen industriebeleid

Om maatschappelijke problemen, zoals de stikstofcrisis, het tekort aan personeel in de zorg en klimaatverandering, structureel aan te pakken, is een breed gedragen meerjarig industriebeleid nodig. Technologische innovaties dragen immers bij aan het oplossen van deze mondiale problemen. Ongewenste economische afhankelijkheden zorgen ervoor dat we kwetsbaar zijn voor verstoringen in internationale waardeketens. De pandemie en de oorlog in de Oekraïne hebben dit laten zien. Daarom is industriepolitiek nu nodig. Niet alleen in Nederland, maar zeker ook in heel Europa.

Industrieagenda 2022-2024

Om hieraan een bijdrage te leveren, heeft FME een Industrieagenda 2022-2024 opgesteld. Theo Henrar: “Onze ambitie is helder: Nederland moet koploper worden in de digitalisering en verduurzaming van de industrie. Dit is ook nodig om in de toekomst mondiaal concurrerend te zijn en om onze Europese strategische autonomie te versterken, waardoor onze waardeketens minder kwetsbaar worden. Als we nu niet investeren in technologische industrie van morgen en overmorgen, dan dreigen we op onoverbrugbare achterstanden te komen ten opzichte van onze concurrenten.”

Beiden sloten af met de belofte elkaar binnenkort in het echt te ontmoeten in plaats van digitaal via het scherm.

Hannover Messe

Deze week presenteert de Nederlandse technologische industrie haar innovaties aan de belangrijkste Nederlandse handelspartner Duitsland en aan de rest van de wereld. Het zijn die innovaties waarmee we een bijdrage kunnen leveren aan grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering. Het thema van de Nederlandse inzending dit jaar is: Integrating Industries for a Smart Sustainable Future. Maandag stond in het teken van het intensiveren van de samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Dinsdag staat het versterken van de Europese samenwerking centraal.