Meldpunt Oekraïne

Met een inval in Oekraïne heeft de Russische president Poetin de wereld geschokt. Koninklijke Metaalunie maakt zich grote zorgen over de gevolgen en volgt de ontwikkelingen op de voet. Vrede en veiligheid in Europa en de rest van de wereld staan op het spel. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is Rusland een relatief grote handelspartner voor Nederland. In 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis, exporteerde Nederland voor ongeveer 6,5 miljard euro richting dit grote land. Met de handel met Oekraïne is veel minder geld gemoeid. Maar sinds de Europese Unie (EU) een handelsverdrag met Oekraïne heeft gesloten, is de handel met het land wel sterk toegenomen.

De EU en de VS hebben een pakket van economische sancties aan Rusland opgelegd. Die sancties hebben een directe impact als u exporteert naar, importeert uit Oekraïne of Rusland of daar zelf een vestiging heeft. Voor leden heeft Metaalunie een meldpunt met als doel inzicht te krijgen in de problemen die er voor de sector ontstaan.

Meld- en informatiepunt
Ondervindt u problemen die het gevolg zijn van de Oekraïnecrisis? Om de overheid goed te kunnen informeren over de gevolgen van deze crisis, is het belangrijk dat Metaalunie inzicht krijgt in de problemen die binnen de sector spelen. Meld problemen in relatie tot deze crisis dan ook via internationaal@metaalunie.nl. Als u wilt dat er contact met u wordt opgenomen, laat dat dan in het bericht weten.

Uiteraard kunt u bij vragen ook contact opnemen met Metaalunie via 030–605.33.44.

Informatiebronnen
Op de website van RVO, het overheidsagentschap voor ondernemers vindt u de meest recente lijst van lijst van sancties: Informatie over sancties Rusland.
Meer algemene informatie voor ondernemers, zoals bijvoorbeeld de huidige situatie aan de grens, vindt u hier: Situatie Rusland / Oekraïne en zakendoen.

Cyberaanvallen
De Oekraïne-crisis zal ook voelbaar zijn als u niet direct zakendoet in Oekraïne en Rusland. Zo zullen de energieprijzen naar verwachting verder stijgen. Ook het vinden van alternatieve leveringen van grondstoffen die nu uit Oekraïne en Rusland komen, zullen de prijs ervan verder doen stijgen. Het kan ook zijn dat u bijvoorbeeld Oekraïense medewerkers in dienst heeft, die opgeroepen worden om deel te nemen aan de strijd in Oekraïne. En u kunt mogelijk te maken krijgen met cyberaanvallen die uw bedrijfsvoering ontregelen. Het is daarom raadzaam nog eens goed te kijken naar uw eigen digitale beveiligingssystemen.

Raadpleeg voor hulp de handreiking van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC): Handreiking Cybersecuritymaatregelen.

Hou ook de NCSC nieuwspagina in de gaten.