Maximale veiligheid bij batterijproductie: de eerste gecertificeerde kabelrups voor droge cleanrooms

Geslaagd voor de test met het best mogelijke resultaat: E6.29 van igus ontvangt innovatief certificaat voor droge cleanrooms van Fraunhofer IPA voor ISO-klasse 4

Wanneer de hoogste hygiënenormen vereist zijn, scoort igus hoog met haar smeervrije en slijtvaste kunststof componenten voor bewegende toepassingen. In het bijzonder de batterijproductie voor de mobiliteit van morgen vereist speciale omgevingsomstandigheden, die worden bereikt door de combinatie van droge ruimten en cleanrooms. Het Fraunhofer IPA instituut heeft een nieuw type certificaat ontwikkeld voor precies deze eisen. De E6.29 kabelrups van igus is het allereerste kabelgeleidingssysteem dat is getest onder droge cleanroom-omstandigheden en is nu gecertificeerd met ISO Klasse 4.

Afbeelding bovenaan: Smeervrij, slijtvast en nu ook gecertificeerd voor droge cleanrooms: de E6.29 is de allereerste kabelrups die het nieuwe type certificaat van Fraunhofer IPA ontvangt en ISO Klasse 4 behaalt in de test. (Bron: Fraunhofer IPA / igus B.V.)

Lithium-ion batterijen zijn een sleuteltechnologie van deze tijd die de afgelopen jaren grote vooruitgang heeft geboekt. Dit komt doordat de markt voor elektrische auto’s groeit, aangezien het batterijsysteem essentieel is voor elektromobiliteit is het belangrijk om een foutloze productie en een lange levensduur van de batterij te kunnen garanderen, hierdoor moet het productieproces voortdurend worden geoptimaliseerd. Door het toenemende aantal fabrieken en de automatisering van de systemen groeit ook de behoefte aan betrouwbare kabelgeleidingssystemen automatisch. “De kwaliteitseisen worden steeds hoger – zowel vanuit de klanten, maar ook die van de testnormen. Daarom werkt igus sinds 1997 samen met het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA, waar de kabelrupsen van igus worden onderzocht in gestandaardiseerde bewegingsreeksen. Hierdoor kunnen we een duidelijke uitspraak doen over de reinheidsklasse van onze kabelrupsen,” legt Kira Weller, Product Manager voor kabelrupsen bij igus, uit. “Onze E6.29 kabelrups, die al vele jaren succesvol in de industrie toegepast wordt is, is nu het allereerste kabelgeleidingssysteem ooit dat een nieuw type IPA-certificaat ontvangt voor de ISO cleanroom-classificatie onder droogkameromstandigheden.”

Unieke combinatie van droogheid en vrijheid van deeltjes

Voor de test ontwikkelde Fraunhofer IPA samen met de Cellforce Group een mobiele tent voor droge cleanrooms. De nieuwe DryClean-CAPE is een flexibeler en kosteneffectiever alternatief voor klassieke, stationaire cleanrooms en creëert niet alleen een zeer schone omgeving, maar ook een productieomgeving met een lage luchtvochtigheid. Het tentachtige cleanroom-systeem bestaat uit twee verschillende overkappingen. Dit resulteert in droogte en deeltjesvrijheid dankzij afzonderlijke luchtbehandelingsunits die onafhankelijk van elkaar werken. Deze unieke combinatie zorgt voor een optimale, flexibele productieomgeving.

E6.29 behaalt het best mogelijke testresultaat

Daarom heeft het IPA nu ook het nieuwe type certificaat ontwikkeld voor de ISO cleanroomclassificatie onder droge omstandigheden. De E6.29 van igus was niet alleen de eerste kabelrups die deze test doorstond, maar behaalde ook het best mogelijke resultaat in de tentachtige cleanroom: ISO Klasse 4. Daarmee is igus een van de pioniers op dit gebied. De kabelrups werd getest bij een dauwpunt van -40°C, wat overeenkomt met een relatieve vochtigheid van <1% bij een kamertemperatuur van 22°C, en in een ISO-klasse 3 cleanroom omgeving. De E6.29 is nu dus ook geschikt voor veilig gebruik in droge ruimten. De duurzame kabelrups van hoogwaardige kunststoffen met geoptimaliseerde wrijvings- en slijtage-eigenschappen is direct uit voorraad leverbaar als standaard catalogusonderdeel met verschillende inwendige hoogtes, breedtes en radii. Een duurtest met de schaalbare E6 dwarsverbinders wordt momenteel ook uitgevoerd in een droge ruimte in het eigen igus testlaboratorium. Ze hebben inmiddels al ruim 10 miljoen cycli ondergaan – en de tests lopen nog steeds.