smart maintenance

Masterclass smart maintenance

De Nederlandse maakindustrie ontwikkelt zich razendsnel naar een intelligente variant: smart Industry. Dat betekent dat apparaten, productiemiddelen en organisaties via uitwisseling van data met elkaar samenwerken. Smart industry kan niet zonder smart maintenance. Door data uit installaties slim te gebruiken, kun je foutmeldingen voorspellen en onderhoud op het juiste moment uitvoeren. Op die manier kunnen bedrijven de uptime van installaties verhogen en daarmee veel kosten en energie besparen.

Start: Smart Maintenance

De masterclass vindt plaats op 16 dagdelen van 15.00 uur tot 21.30 uur verspreid over een periode van 6 maanden. Start: eind mei 2022.

Inhoud

Het programma is opgebouwd rondom zes thema’s:
Definiëren, Analyseren, Detecteren, Plannen, Uitvoeren en Feedback. De thema’s vormen samen een verbetercyclus, een handig hulpmiddel bij het optimaliseren van een installatie-prestatie op de werkvloer.

Tijdens de masterclass verdiep je je in veelvoorkomende faalmechanismen, de oorzaken daarvan en oplossingsmethoden. Ook leer je over verschillende meet- en PdM-technieken en smart sensoring. De collectie, opslag en interpretatie van data komen aan bod. Net als het opstellen van onderhoudsstrategieën en onderhoudsconcepten. Daarbij behandelen we de verschillende manieren waarop je een installatie kan onderhouden, van reactief tot voorspellend. Je leert ook in welke situaties je welk soort onderhoud toepast. In deze masterclass is veel aandacht voor de dagelijkse praktijk. Praktijksituaties worden nagebootst in het leslokaal, al dan niet met behulp van augmented reality. Een aantal bijeenkomsten vindt plaats in het Fieldlab Smart Maintenance van Techport.

Alles wat je leert, ga je toepassen op een case uit jouw dagelijkse werksituatie waarin smart maintenance positief kan bijdragen. Experts uit het werkveld begeleiden je hierbij. Tijdens de masterclass voer je opdrachten uit waarmee je een portfolio vult. Je sluit de masterclass af met een voldoende voor zowel je portfolio als de eindpresentatie van je case.

Kosten Smart Maintenance

De masterclass Smart Maintenance kost € 3100,-. Dit bedrag is inclusief studiematerialen (magazine, online leeromgeving en Sigma Tile), toegang tot het Techport fieldlab, examenkosten, mbo-certificaat, koffie/thee en een broodje.

Doelgroep Smart Maintenance

Ben jij een onderhoudstechnicus en minimaal in het bezit van een technische opleiding op mbo-4 niveau? En wil je worden klaargestoomd voor de toekomst? Dan is de masterclass Smart Maintenance iets voor jou. Met een certificaat op zak verbeter je het onderhoudsniveau en worden productieprocessen efficiënter en duurzamer. Daarmee ben jij een waardevol teamlid binnen jouw organisatie.

Diploma/Certificaat

Heb je aan de voorwaarden voldaan dan ontvang je een landelijk erkend mbo-certificaat niveau 4 en een Nova College certificaat met een pluswaardering vanuit de aangesloten Techportbedrijven. Deze masterclass is namelijk ontwikkeld binnen een samenwerkingsverband van Techport, onderwijsinstellingen, toeleveranciers en asset owners, waardoor de inhoud 100% aansluit op de praktijk.

Groepsgrootte

Minimaal 12 en maximaal 14 deelnemers.

Bijzonderheden

Speciaal voor deze masterclass is het magazine Smart Maintenance ontwikkeld. Hierin staan praktijkverhalen van ervaren onderhoudsspecialisten. Via een app kom je op een leerplatform waar je verdiepende onderwerpen vindt en met vakgenoten kan sparren.

Binnen de opleiding maken we gebruik van een zogenaamde Sigma Tile, een minicomputer die je aan een installatie kan koppelen om data op te slaan en te verzenden. Zo kan je real time, overal ter wereld, je asset monitoren. De Sigma Tile meet onder andere temperatuur, druk, vochtigheid en beweging over X, Y en Z-as.

Locaties

IJmuiden, Kanaalstraat 7
 

Aanmelden

Wil je meer informatie over de masterclass of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Ronald Vreeken (rvreeken@novacollege.nl).