Larsen & Buhl denkt in alles mee met de klant 

Larsen en Buhl in Zeewolde bundelt meerdere productie, bewerkings- en assemblagetechnieken onder één dak. “Onze grote kracht is bovendien dat we met de klant meedenken over maakbaarheid, duurzaamheid en kosten,” zegt General Manager Klaas Houten. 

Larsen & Buhl is producent en toeleverancier voor de medische, lucht- en ruimtevaart, semiconductor, agrarische, maritieme en biotechnologie sector. Larsen & Buhl is gecertificeerd volgens de ISO13485 en AS9100 normen. Houten: “Wij maken precisieonderdelen uit verschillende materialen, zoals aluminium, rvs of kunststoffen. De klant levert een digitale tekening aan, wij beoordelen deze op maakbaarheid. Ook kijken we of en hoe we de kosten voor de klant kunnen beperken en focussen we op kwaliteit. Kan die nog verder omhoog, bijvoorbeeld door een andere materiaalkeuze? We adviseren zelfs over het marketing- of verkoopproces.”

Er wordt ook intensief meegedacht over circulariteit en duurzaamheid. Houten: “Klanten vragen steeds vaker naar de ecologische voetafdruk. Door een onderdeel te vervangen of een alternatief materiaal te kiezen, kan de milieubelasting vaak worden teruggebracht.”

De productie gaat van enkelstuks tot grote series, zowel groot als zeer klein. Larsen & Buhl levert standaardproducten maar is ook sterk in maatwerk voor specifieke klantvraagstukken. 

Producten

Aan de medische industrie worden, veelal in nauwe samenwerking met de klant, innovatieve en hoognauwkeurige oplossingen geboden. Voorbeelden zijn een laparoscopisch instrument voor onder andere darmoperaties, een minuscule aneurysma clip voor het uitvoeren van hersenoperaties en een instrument voor de behandeling van baarmoederhalskanker.  Tumoren kunnen hiermee zeer snel, uiterst precies en lokaal worden behandeld. De medische producten voldoen aan strenge wet- en regelgeving.

De producten voor de lucht- en ruimtevaartindustrie zijn gemaakt uit aluminium of bijzondere materialen zoals Titanium Zirkoon Molybdeen legeringen, voldoen eveneens aan strenge regelgeving.w 

De semiconductor industrie neemt hoogwaardige precisieonderdelen af, bijvoorbeeld voor chip- en waferproductiemachines. De visserijsector past   onderdelen toe die leiden tot minder brandstofverbruik en kosten en zeebodem beschadiging, de biotechnologische industrie bioreactoren voor verbetering van laboratoria onderzoeksprocessen.

Technologieën

De Flevolandse precisiespecialist op CNC draai-en vijfassig freeswerk en langdraaien biedt uiteenlopende productie- en bewerkingstechnologieën, zoals TIG lassen, slijpen, elektrolytisch polijsten, vonkverspaning, plaatwerk, slijpen en nat- en droogstralen, spiegel polijsten en leppen. Innovaties die in eigen beheer zijn ontwikkeld en CE gecertificeerd, zijn onder andere een intern robot gestuurd productiesysteem plus alle logistieke software rondom productie. 

In de meetkamer worden maatvoering, ruwheid en vorm gemeten. Ook is er een cleanroom class 7 voor het verpakken en reinigen in een stofvrije omgeving. 

Overwerken

Larsen & Buhls vakmensen zijn multi-inzetbaar. Houten: “Om lange wacht- en levertijden te voorkomen, werkt een aantal collega’s van maandag tot en met vrijdag vrijwillig over. Binnenkort plaatsen we een draaifreescombinatie plus 2 geautomatiseerde vijfassige freesmachines. Deze produceren onderdelen efficiënt en snel in één gang waar er vroeger meerdere nodig waren. Zo spelen we nog flexibeler in op klantwensen en worden kortere levertijden gerealiseerd.”