InspiringFifty Belgium zet spotlight op vijftig vrouwelijke rolmodellen in tech

Non-profit organisatie wil meer diversiteit tussen mannen en vrouwen aan de top

InspiringFifty Belgium, de non-profit organisatie die streeft naar meer vrouwen in managementposities binnen de technologiesector, gaat voor de tweede keer op zoek naar de vijftig Belgische vrouwelijke rolmodellen. CEO’s en founders van tech bedrijven, of CTO’s en CIO’s van grotere organisaties komen in aanmerking. Vanaf vandaag, op internationale vrouwendag, kan iedereen via de website zichzelf of een leading tech ladynomineren van wie zij of hij vindt dat die persoon op de lijst moet staan. Op 6 oktober maakt de jury, bestaande uit o.a. Françoise Chombar (Melexis), Marion Debruyne (Vlerick Business School) en Thierry Geerts (Google), tijdens een feestelijk evenement de InspiringFifty 2022 bekend.

Uit studies (1) blijkt dat 86 procent van de topmanagers van beursgenoteerde bedrijven in België een man is. Bij CEO’s is dat zelfs 97 procent. InspiringFifty Belgium wil de diversiteit in Belgische tech bedrijven stimuleren door vrouwelijke rolmodellen zichtbaarder te maken, en stereotypen doorbreken. Elke twee jaar brengt de organisatie daarom de vrouwen in tech in België in kaart, los van opleiding, ervaring of grootte van het bedrijf waarin ze werken. De organisatie wil bovendien vrouwen over alle sectoren heen overtuigen dat ze ook zonder STEM achtergrond een succesvolle carrière in tech kunnen uitbouwen.

Elke Kraemer, oprichter van InspiringFifty Belgium: “We willen de stereotypes die bij mensen heersen de wereld uit helpen en ervoor zorgen dat ze vrouwen bewust betrekken wanneer nieuwe managementfuncties ingevuld worden. Het beeld dat je als vrouw geen manager zou kunnen zijn, of dat het moeilijker is, moet doorbroken worden. Vrouwen zijn met hun kennis en/of soft skills een broodnodige aanvulling op de typische IT-profielen. En ook zonder STEM-achtergrond kunnen ze een succesvolle carrière in tech uitbouwen.”

“Verschillende studies tonen aan dat een gezonde mix een bedrijf alleen maar ten goede komt. Hierbij denk ik vooral aan de innovatiekracht van tech bedrijven die gepaard gaat met diversiteit”, vult Elke Kraemer aan.

200 nominaties
InspiringFifty streeft dit jaar naar meer dan 200 nominaties voor vrouwelijke tech rolmodellen. De organisatie doet daarom een oproep om vrouwen in je bedrijf of omgeving, massaal te nomineren via https://belgium.inspiringfifty.org/nominations-2022. Inschrijven kan tot 31 mei 2022.

Ann Caluwaerts, Executive Vice President bij Telenet en jurylid van InspiringFifty Belgium: “De tech sector barst van het divers talent. Toch focussen bedrijven zich, ook nu the war on talent hevig woedt, nog al te vaak op dezelfde profielen. Dat helpt ons niet alleen geen stap vooruit, maar ontneemt de sector ook nieuw bloed en zuurstof. Zuurstof die broodnodig is om optimaal groei en innovatie te stimuleren. InspiringFifty zet de kracht van vrouwelijke rolmodellen in tech in de verf om zo positieve verandering teweeg te brengen. Door daarnaast in te zetten op een inclusieve bedrijfscultuur waarin iedereen zich thuis voelt, kunnen we divers talent ook de optimale voedingsbodem bieden.“

InspiringFifty Belgium werd opgericht naar bestaand model door Elke Kraemer, oprichter van Clusity binnen De Cronos Groep, en tech ondernemer en investeerder Joëlle Frijters. Met InspiringFifty bieden ze vrouwen een netwerk van gelijkgestemden, organiseren ze opleidingen en nemen ze initiatieven om het aantal vrouwen in tech te doen toenemen. Daarvoor werkt de organisatie samen met o.a. Agoria, VUB en ULB. Bedrijven kunnen ook bij InspiringFifty terecht voor advies bij hun zoektocht naar geschikte vrouwelijke kandidaten voor C-level posities. 

Anita Van Looveren, CEO OMP, genomineerde InspiringFifty 2020: “Ik heb mezelf nooit gezien als een rolmodel. Toch is het een hele eer om deel te mogen uitmaken van InspiringFifty, een groep van inspirerende vrouwen in de technologie. Dit initiatief ligt immers helemaal in lijn met OMP’s aanwervings- en promotiebeleid. Wij kijken niet naar gender, wij kijken naar talenten. Dat past in ons streven naar persoonlijke ontwikkeling en diversiteit.”

Isabel Van Mele, CIO KBC Group, genomineerde InspiringFifty 2020: “Genomineerd zijn voor InspiringFifty maakte mij en mijn team trots en gaf ons een energieboost. Tegelijkertijd inspireerde het me om te blijven groeien en mezelf te blijven uitdagen. Als CIO bij KBC heb ik nu nog meer mogelijkheden om mijn talenten te ontplooien, om mensen te ondersteunen om te groeien en bloeien in een cultuur van open dialoog, om een inclusief internationaal team uit te bouwen, om leiderschap aan te moedigen,… om een coach én rolmodel te zijn.”