Innoveer uit stikstofproblematiek

Het kabinet heeft de afgelopen weken intensief gesprekken gehad met verschillende belanghebbenden over de stikstofproblematiek. Ook het bedrijfsleven is aangeschoven. Metaalunie onderschrijft het pleidooi van MKB-Nederland en VNO-NCW om veel meer de kansen van (product)innovaties voor de oplossing van de stikstofproblematiek te betrekken in de kabinetsaanpak.

Maakindustrie kan belangrijke bijdrage leveren
In de stikstofdiscussie heeft Metaalunie in het verleden ook al vaker aangegeven dat de mkb-maakindustrie een belangrijke bijdrage kan leveren aan oplossingen voor het probleem. Dat de branchekoepels aangeven dat “er concrete oplossingen zijn die werken voor de natuur, voor boeren en die zorgen dat de economie weer verder kan”, onderschrijft Metaalunie dan ook. “We moeten nu vooral zorgen dat we daar mee aan de slag gaan.’ Die boodschap brachten Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) in hun gesprek met Johan Remkes en een delegatie van het kabinet. De belangrijkste afspraak die werd gemaakt, is dat het kabinet op korte termijn gaat werken met het bedrijfsleven aan een innovatieaanpak. Zie verder Kabinet gaat met bedrijfsleven werken aan innovatieaanpak.

Fedecom: op dit moment geen gesprek, innovatie dé oplossing
Ook Fedecom, de grootste Metaaluniebranche, is uitgenodigd voor een gesprek met Johan Remkes. Fedecom heeft besloten in dit stadium niet in te gaan op deze uitnodiging. Met bijna 1.000 bedrijven die actief zijn in de agrotechniek, veehouderijtechniek, groentechniek, tuinbouwtechniek en industrie & intern transport levert Fedecom ook als branche structureel een significante bijdrage aan perspectief voor de agrarische sector in Nederland. Als innovatie gedreven branche is ook Fedecom ervan overtuigd dat de diepgaande kennis van de sector in staat is (maatwerk) oplossingen aan te bieden die zowel op individueel als op collectief vlak bijdragen aan de nog overeen te komen reductiedoelstellingen.