dagproductie in april

In april groeide de productie industrie met bijna 14 procent

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 13,7 procent hoger dan in april 2021, maakt het CBS bekend. Een maand eerder kwam de groei uit op 7,6 procent. De productie ligt op een historisch hoog niveau.

In ruim de helft van de branches groei

Ruim de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in april meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie met 64,5 procent opnieuw de grootste groei. De productie van de transportmiddelenindustrie kromp opnieuw, in april met circa 1 procent wel minder sterk dan in de voorgaande maanden.

gemiddelde dagproductie in april

Productie op hoogste niveau ooit

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van maart op april steeg de productie met 5,3 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet. In april 2022 lag de productie op het hoogste niveau ooit.

Producenten industrie minder positief in mei

In mei 2022 was de stemming onder ondernemers in de industrie minder positief. Het oordeel over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden gereed product verslechterde.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Duitse producenten waren in mei positiever dan in april (volgens de IFO-index). Ze waren minder pessimistisch over de verwachte bedrijvigheid en ook wat positiever over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in april met bijna 3 procent in vergelijking met een jaar eerder.