In 2021 opnieuw méér studenten opleiding mobiele werktuigen

Nog steeds zit de opleiding mobiele werktuigen in de lift! Ondanks Corona, online lessen en lastige tijden voor het onderwijs, was er in 2021 wederom een stijging van 8% te zien. Goed nieuws voor Tim en de branche!

Begin november zijn de nieuwe landelijke cijfers bekend gemaakt over de aantallen studenten die een studie mobiele werktuigen zijn gestart. Sinds kort zijn deze studenten samengevoegd onder één noemer: mobiliteit.

Alle 1838 studenten van de opleiding mobiele werktuigen zijn handmatig gefilterd en zijn verantwoordelijk voor dit goede nieuws. Net als in 2020 is deze opleiding zeer in trek bij jongeren. Ook toen was er al een stijging van 8% te zien met het voorgaande jaar. Voor Johan Nicolai, projectleider Friesland College, komt dit nieuws niet echt als een grote verrassing. “Er is de afgelopen tijd enorm geïnvesteerd in het werven van studenten. Scholen aangesloten bij Tim doen zelf veel om jonge mensen te interesseren voor een opleiding in de mobiele techniek. We nodigen leerlingen in het voortgezet onderwijs met hun ouders uit op school, geven hen een rondleiding en laten zien hoe dynamisch de opleiding en het vak van mobiele werktuigen is,” vertelt Johan enthousiast. Die aanpak werkt blijkbaar en volgens Johan is de grotere bekendheid van Tim inmiddels ook aan het doorwerken binnen mobiliteitsopleidingen.

Online campagnes Tim leveren veel nieuwe studenten op
Een opsteker voor de branche die zich mag verheugen in een constante aanvoer van goed opgeleid personeel die over enige tijd de arbeidsmarkt zal betreden. Een welkome belofte, maar het mag altijd méér! De Tim- online campagnes, leveren nieuwe aanmeldingen op, maar Johan denkt dat de branche zich misschien wel iets te bescheiden opstelt: “Bedrijven mogen nog meer laten zien wat ze in huis hebben en hoe aantrekkelijk en innovatief ze zijn. Er is ontzettend veel te doen de komende jaren, in de bouw-infra en op het agrarische terrein. Verduurzaming biedt volop kansen en dat is waarmee de branche jonge mensen kan overhalen. Werk genoeg, goede arbeidsvoorwaarden en een leuk salaris.”

Het vermoeden is dat de stijging van studenten nog wel even doorzet; alle mobiliteitsopleidingen functioneren nu onder één paraplu wat betekent dat studenten van andere richtingen gemakkelijk binnen branches kunnen switchen. Dat maakt een opleiding een stuk aantrekkelijker en flexibeler.

Aanhoudende instroom goed opgeleid personeel
De groei die er in 2021 was, verwacht Tim ook dit jaar te kunnen doorzetten. Ruim 1800 studenten is mooi, maar dat moet beter kunnen. In het algemeen lopen de cijfers voor aanmeldingen voor technische opleidingen wat terug; de cijfers voor de mobiele werktuigen daarentegen stijgen de laatste vier jaar gestaag. Tim blijft inzetten op een intensieve campagne en werving van nieuwe studenten. Een aanhoudende instroom van goed opgeleid personeel is nu eenmaal de enige manier om de branche te laten groeien.

Meer informatie over Tim? Kijk op techinmotion.nl of neem contact op met Wim Overeem, opleidingsmanager Tim.                                                                                                   

Tim is het grootste landelijke netwerk en hét kenniscentrum voor mobiele technologie & innovatie. Onderwijsinstanties werken samen met Tim om aan de innovatiebehoefte van de branche te kunnen voldoen. Hiervoor zet Tim zich in als verbinder tussen organisaties als Fedecom, BMWT, Stichting KOM, Bouwend Nederland en vijftien onderwijsorganisaties. Zo zorgt Tim voor een nieuwe lichting enthousiast, technisch en vakbekwaam talent. Daarnaast zorgt Tim dat bedrijven in mobiele techniek up-to-date blijven en zo een voorbeeld kunnen blijven in Europa.