Hitteprotocol met vier stappen

De temperaturen lopen langzaam op. Niet alleen buiten, maar ook binnen in het magazijn. Veel gebouwen zijn niet berekend op hoge temperaturen, wat kan leiden tot onaangename werkomstandigheden voor de medewerkers op de vloer. Een hitteprotocol biedt uitkomst.

 

Stap 1: Controleer het werkklimaat

Om vast te stellen of extra maatregelen nodig zijn, is het allereerst zaak om het werkklimaat te meten. Een hulpmiddel daarvoor is de werkklimaat-app van FNV. Deze app draait op elke smartphone en geeft na het invullen van enkele gegevens een kleurcode. Staat het sein op groen? Dan is er niets aan de hand en kan iedereen blijven doorwerken. Staat het sein op oranje of rood? Dan is actie geboden.
 
De belangrijkste gegevens zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid in het magazijn. Gebruik voor een zo goed mogelijk oordeel gekalibreerde thermo- en hygrometers. Daarnaast moeten nog wat vragen worden ingevuld. Werken de medewerkers binnen of buiten? Staan ze in de schaduw of in de zon? Welke beschermende kleding moeten ze dragen?

 
Stap 2: Definieer aanvullende maatregelen

Vervolgens is het zaak om voor elke kleurcode in kaart te brengen welke aanvullende maatregelen nodig zijn. Plaats bijvoorbeeld waterkoelers op de werkvloer en check regelmatig of die voldoende watervoorraad hebben. Zet de dakluiken open en schakel de dakventilatoren in. En plan extra pauzes in.
 
Een goed begin is het halve werk. Zet daarom ‘s ochtends vroeg de dockdeuren open om koele lucht naar binnen te laten. Plaats extra ventilatoren om de koele lucht te verspreiden door het gebouw. En hanteer een tropenrooster als het werk dat toelaat, bijvoorbeeld door eerder te beginnen.

 
Stap 3: Zorg voor voldoende draagvlak

Een belangrijke tip: zorg ervoor dat het hitteprotocol met alle belanghebbende partijen besproken wordt. Gaat het om een magazijn van een logistiek dienstverlener? Overleg dan niet alleen met het eigen management, maar ook met dat van de opdrachtgever. Elke maatregel kost immers geld. Voorkom dat toepassing van het hitteprotocol op hete dagen alsnog tot discussies leidt.
 
Met name zwangere vrouwen en 55-plussers verdienen extra aandacht. Die behoren tot de groep met verhoogd risico. Als de temperatuur te hoog wordt, kan het verstandig zijn hen een dagje vrij te geven of uit te plannen.

 
Stap 4: Controleer tijdens de uitvoering

Als vervolgens het hitteprotocol wordt uitgevoerd, is het zaak om een vinger aan de pols te houden. Loop wat vaker een rondje door het magazijn. Controleer of alle maatregelen nog functioneren. En vergeet vooral niet aan medewerkers te vragen hoe het gaat. Medewerkers functioneren beter als ze merken dat ze er niet alleen voor staan, maar dat er oog is voor de zware omstandigheden.
 
Het is goed voor de sfeer om soms wat extra’s te doen, zoals het uitdelen van natte bandana’s en ijskompressen. En natuurlijk ijsjes uitdelen. Dat schijnt averechts te werken omdat het lichaam dan extra warmte gaat produceren om op temperatuur te blijven. Maar toch blijft een ijsje bij heet weer erg lekker.