Frisia zout transporteert consumentenzout met efficiënte perslucht van BOGE

Frisia zout is al meer dan 25 jaar in Nederland actief in het winnen en produceren van hoogwaardig vacuüm zout. Voor onder andere het transport van het consumentenzout wordt er perslucht gebruikt. De lucht was eerst afkomstig vanuit verschillende locaties, maar sinds februari 2022 kan het bedrijf rekenen op de efficiënte perslucht van BOGE.

Frisia Zout

Het in Harlingen opgerichte bedrijf Frisia Zout is al sinds 1995 actief in de zoutindustrie. Sinds 2000 is het bedrijf onderdeel geworden van de Duitse K+S Groep. Jaarlijks produceert Frisia tot wel 1,2 miljoen ton per jaar aan zout. Dit doen zij met een team van ongeveer 135 mensen, die met z’n allen dagelijks streven naar een zo hoog mogelijke productkwaliteit. De hoge kwaliteit maakt het Frisia’s grootste klanten, de chemische industrie, mogelijk om op duurzame wijze grondstoffen zoals chloor en natronloog te produceren. Daarnaast produceert het bedrijf ook zout voor consumenten en wordt het gebruikt als strooizout bij lage buitentemperaturen.

Winning

Op een diepte van circa drie kilometer wordt het zout gewonnen en via ondergrondse leidingen naar de productielocatie in Harlingen vervoerd. Daar wordt het opgevangen in een pekelbassin en vervolgens in meerdere stappen via een zuiverings- en verdampingsproces omgezet naar diverse soorten zout.

Perslucht toevoer voor transport centraliseren

Om het zout te kunnen transporteren, door middel van blaastransport, wordt er gebruik gemaakt van perslucht. De toevoer van deze perslucht werd voorheen voorzien door een aantal compressoren vanuit verschillende locaties rondom het terrein. In 2021 is er besloten om dit te centraliseren op het eigen terrein en te gaan werken met één persluchtsysteem en één vaste compressor specialist. Hiervoor is Frisia bij BOGE terechtgekomen. Na een intensief voortraject, zijn zij samen tot een plan gekomen voor de meest efficiënte perslucht opstelling.

Realisatie persluchtruimte

Voor de locatie van de nieuwe installatie heeft Frisia een compleet nieuwe ruimte op de eerste verdieping van het acculaadstation beschikbaar gesteld. Bijzonder is dat in deze ruimte buitenlucht door middel van inlaatroosters en filters in de ruimte wordt aangezogen. De uitgaande lucht wordt door middel van kanaalwerk naar buiten afgevoerd. Een deel van de opgewekte warmte, afkomstig van de compressoren, wordt gebruikt om de ruimte op temperatuur te houden. Dit gebeurt aan de hand van een zomer- en winterklep in combinatie met een thermostaat.

Opstelling

Eind 2021 zijn de BOGE monteurs begonnen met de installatie van de persluchtopstelling. De hoofdcomponenten van deze installatie bestaat uit drie schroefcompressoren en drie adsorptiedrogers. Om te voldoen aan de luchtkwaliteit ISO 8573-1:2010 Klasse 2.2.1. bevat de installatie ook twee actiefkoolstof kolommen, een olie/water afscheider, buffervat en een aantal extra filters voor onder andere vocht en olie uit de perslucht te filtreren.

Om de fluctuaties van de luchtverbruikers op de meest efficiënte manier op te vangen, is er de keuze gemaakt om een 90 kW BOGE S-4 schroefcompressor met frequentieregeling en twee conventionele 110 kW Boge S-4 schroefcompressoren te plaatsen. Met deze drie compressoren heeft Frisia de regie bereik tussen de 2,87 m3/min en 57,76 m3/min en is er voor gezorgd dat het bedrijf altijd back-up heeft. In februari is de volledige installatie afgerond en zijn Frisia en BOGE de testfase ingegaan. Na twee weken testen en wat nodige aanpassingen, is de installatie daadwerkelijk in gebruik genomen. Inmiddels draait de installatie op volle sterkte.

Efficiënte perslucht

De S-4 compressoren van BOGE staan bekend om hun efficiënte werking. Het ontwerp van de compressoren is gericht op het verminderen van energieverbruik en geluidsoverlast. Alle componenten zijn van royaal formaat, wat de lage interne drukverliezen en de enorme efficiënte verklaart. Willem Riemersma (Projectleider, Frisia Zout): “Wij houden ons al geruime tijd bezig met verduurzaming. Door de aanschaf van de BOGE S-4 compressoren met de bijbehorende regeling wordt het verduurzamen verder doorgevoerd in ons bedrijf. Met de nieuwe BOGE-installatie wordt het energieverbruik voor perslucht geminimaliseerd en toekomstbestendigheid gewaarborgd. Daarnaast wordt ook nog eens de persluchtruimte op temperatuur gehouden met de restwarmte van de compressoren zelf.”

BOGE

Met meer dan 111 jaar ervaring behoort BOGE Compressoren tot de oudste fabrikanten van compressoren en persluchtsystemen. Het bedrijf is een van de marktleiders en tevens een typisch familiebedrijf. Al ruim 25 jaar kunnen ook klanten in de Benelux rekenen op ‘The air to work’. De specialisten van BOGE Benelux zijn 24 uur per dag bereikbaar en hebben klanttevredenheid zeer hoog in het vaandel. Ronald Engberts (Managing Director, BOGE Benelux): “Wij worden zeer enthousiast van projecten zoals deze bij Frisia. Samen tot een mooi resultaat komen, waar bij ieder de kwaliteit voor op heeft staan. Dat is zeker terug te zien in het eindresultaat”.

Foto 1: BOGE-installatie gerealiseerd boven acculaadstation Frisia

Foto 2: BOGE S-4 compressor bij Frisia zout

Foto 3: Filter bij Frisia zout voor luchtkwaliteit ISO 8573-12010