Forse energiebesparing in Rotterdamse haven

Bij de productie van polyvinylchloride (pvc) kan het energiegebruik met ten minste 30% terug worden gebracht. Dat bleek uit de Energie Innovatie Studie die het Rotterdamse chemiebedrijf Shin-Etsu heeft laten uitvoeren. Jeannette Baljeu, gedeputeerde haven en industrie, bezocht de fabriek om de besparing met eigen ogen te bekijken. Energie Innovatie Studies worden financieel mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

Shin-Etsu is een bedrijf dat ‘wereldberoemd is in heel Japan’, aldus duurzaamheidsmanager Albert Keukens. Het chemiebedrijf heeft meer dan 22.000 werknemers in 20 landen. En 2 fabrieken in het Rotterdamse havengebied. Het bedrijf produceert onder meer pvc, een kunststof die bekend is vanwege hoge duurzaamheid en erg lange levensduur. Pvc-buizen blijven gemakkelijk 70 jaar in gebruik.

Besparing in droogproces

“Na de chemische reactie ontstaat eerst een ‘slurry’, een natte brei van PVC en water die vervolgens gedroogd wordt”, vertelt Keukens. Uit de Energie Innovatie Studie werd duidelijk dat er vooral in het drogingsproces veel energie te besparen viel. Door bijvoorbeeld in plaats van een snelle ‘flashdroger’ gebruik te maken van een geoptimaliseerde ‘fluid bed droger’ ontstaat een continu droogproces.

Behalve het gebruik van een ander droogproces, leverde de Energie Innovatie Studie nog een lijst met andere besparingsmogelijkheden op. Keukens: “Dankzij de studie hebben we nu volledig inzicht in onze energiehuishouding en kijken we minder naar kleine verbeteringen. We leggen de focus op veranderingen van het hele systeem.” Een bijkomend voordeel van de studie is dat het bedrijf bij de netbeheerder tijdig een aanvraag kon doen voor uitbreiding van het elektriciteitsnet, dat nodig is om warmtepompen te gebruiken.

No cure no pay

Gedeputeerde Baljeu reageerde enthousiast op de verbeteringen die Shin-Etsu inzet. “Door bedrijven te helpen om Energie Innovatie Studies uit te voeren, kunnen wij onze publieke middelen zeer efficiënt inzetten voor duurzaamheid. De provincie hanteert een no cure no pay regeling: wij betalen voor het onderzoek als het minder dan 20% energiebesparing oplevert.”

De Energie Innovatie Studies worden uitgevoerd door de Groningse startup Water & Energy Solutions. De no cure no pay regeling, gefinancierd door de provincie Zuid-Holland, wordt uitgevoerd door de Rotterdamse ondernemersvereniging Deltalinqs en geldt voorlopig voor bedrijven in het havengebied. Vanwege het succes van de studies wil de provincie Zuid-Holland de regeling binnenkort ook uitbreiden naar industriële bedrijven die buiten het havengebied liggen.