FNV: Onderhandelingsresultaat aanvullende verplaatsingsregeling voor medewerkers Fokker Elmo

Na een lange periode van acties, met in totaal 10 stakingsdagen dit jaar, heeft FNV Metaal uiteindelijk een onderhandelingsresultaat bereikt over een aanvullende verplaatsingsregeling voor de medewerkers van Fokker Elmo in Hoogerheide.

GKN Fokker liet vorig jaar maart aan de vakbonden weten dat zij de vestigingen in Helmond en in Hoogerheide wilden sluiten, om uiteindelijk alle activiteiten onder te brengen bij Fokker in Papendrecht. Vervolgens werd er voor de ruim 1.000 getroffen werknemers een zogenaamde verplaatsingsregeling afgesproken. Deze regeling bestaat uit een vertrek- en een transferregeling. Daarna bleek dat de Fokker directie met de ondernemingsraad, buiten de bonden om, extra afspraken had gemaakt voor de werknemers van Fokker Landing Gear uit Helmond.

Steeds gehamerd op gelijkwaardige behandeling

FNV Metaal bestuurder Jan Meeder: ‘Dit was natuurlijk een absurde situatie. Dit pikten onze leden bij Fokker ELMO niet en daartegen hebben we ook stevig actie gevoerd. Wij bleven hameren op een gelijkwaardige behandeling en een gelijkluidende regeling eisen voor alle Fokker werknemers. Het gaat tenslotte om duizenden euro’s per werknemer meer aan compensatie voor de verhuizing naar Papendrecht. Niet opgeven is steeds ons motto geweest evenals het gaan voor meer respect, waardering en een verbeterde regeling. Dat is wat ons betreft nu gelukt en we leggen dit resultaat dan ook met een positief stemadvies aan onze leden voor.’

Belangrijkste afspraken:

De aanvullende regeling geldt voor vast en tijdelijk personeel, waaronder uitzendkrachten die in dienst waren bij Fokker ELMO voor 18 maart 2022. De dag dat kenbaar werd gemaakt dat Fokker Elmo naar Papendrecht zou gaan verhuizen.

Voor werknemers die 60 minuten of minder van Papendrecht wonen en gebruik kunnen maken van de transferregeling geldt:

…boven op de bestaande verplaatsingsregeling een extra ‘ik-ga-mee-premie’ van een half maandsalaris na 12 maanden werkzaam in Papendrecht. Een half maandsalaris na 24 maanden werkzaam in Papendrecht. En na 30 maanden werkzaam in Papendrecht nog een half maandsalaris.

De reistijdcompensatie gaat volgens de bestaande verplaatsingsregeling van drie naar vijf jaar. De reiskostencompensatie voor de meerdere kilometers die men moet rijden naar Papendrecht ten opzichte van de kilometers naar Hoogerheide van 27 cent netto/km, wordt ook verlengd van drie naar vijf jaar.

Werknemers die 61 minuten of meer van Papendrecht vandaan wonen, kunnen kiezen om gebruik te maken van een alternatieve vertrekregeling. Dit houdt in dat werknemers twee maandsalarissen ontvangen na 6 maanden in Papendrecht te hebben gewerkt. En drie maandsalarissen na 18 maanden. Indien zij na twee jaar besluiten om toch te vertrekken, ontvangen zij 25% van de bestaande beëindigingsvergoeding en na drie jaar nog een keer 25% van de bestaande beëindigingsvergoeding. Het gaat hier slechts om een beperkte groep medewerkers.

Bovendien zullen 100 uitzendkrachten een vast contract bij Elmo ontvangen.

Veel kennis verloren gegaan

Jan Meeder: ‘De regeling is er vooral op gericht om werknemers mee te krijgen naar Papendrecht. En zeker voor een langere periode. We constateren dat veel werknemers al zijn vertrokken en gekozen hebben voor een andere baan of daarnaar op zoek zijn in de omgeving. Veel kennis gaat daarmee verloren en het valt kennelijk toch niet mee om voldoende andere werknemers te werven.’

GKN Aerospace heeft wereldwijd ongeveer 15.000 medewerkers. De locatie Fokker Papendrecht zal uiteindelijk werk gaan bieden aan ongeveer 1.800 werknemers.