Finale TopCoach van het Jaar 2023 in teken van persoonlijke aandacht 

Leerlingen techniek nomineren hun TopCoaches

Zeventien finalisten komen dinsdag 12 december bij elkaar in de Jaarbeurs in Utrecht om te horen wie van hen de titel ‘TopCoach van het Jaar 2023’ mag voeren. Tijdens het evenement worden drie winnaars bekend gemaakt in de categorieën opleidingsbedrijf, mkb en groot bedrijf. De praktijkbegeleiders zijn voorgedragen door leerlingen en worden beoordeeld door een vakkundige jury.

Finalisten en genodigden nemen dinsdag deel aan zowel een feestelijk als een leerzaam dagprogramma. Ze volgen verschillende workshops met trainers en acteurs rondom thema’s als kennis delen, inspireren en coachend opleiden. Het dagvoorzitterschap is in handen van televisiepresentator, verslaggever en sportjournalist Jan Joost van Gangelen. Hij wordt daarin bijgestaan door cabaretier en improvisatieacteur Andries Tunru. Aan het eind van de middag is er een feestelijke prijsuitreiking waarbij de winnaars bekend worden gemaakt. De uitreiking is online, via een livestream, te volgen.

De kracht van aandacht

Organisator van de jaarlijkse verkiezingen is Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. De organisatie wil met de verkiezingen onder meer onder de aandacht brengen dat, in het techniekonderwijs, behalve voor vakbekwaamheid, ook veel aandacht is voor persoonlijke talenten en vaardigheden van de vaak nog jonge leerlingen.

Daar is ook veel waardering voor. Dat blijkt onder meer uit de voordrachten van de kandidaten voor TopCoach. Daarin is elk jaar weer te lezen dat de praktijkbegeleiders door leerlingen vaak juist gewaardeerd worden om de persoonlijke aandacht die ze aan hen schenken.

De TopCoach verkiezing van dit jaar voert daarom het motto ‘de kracht van aandacht’ en staat helemaal in het licht van aandacht en toewijding. In de praktijk komt die aandacht onder meer tot uiting in het werken aan sociale vaardigheden van leerlingen. Doel is dat leerlingen techniek niet alleen vakbekwaam hun opleiding afronden; ze moeten ook kunnen samenwerken in teams, elkaars veiligheid borgen en goed omgaan met klanten.

Kwalitatief hoogstaand

De installatiebranche zit te springen om goede vakkrachten. “Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn”, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee. “Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal.”

De uitreiking is dinsdag 12 dec. vanaf 16.45 uur te volgen via deze livestream op de Facebook-account van Wij Techniek