Edgecam 2022.0 (met NCSIMUL Essential)

Edgecam heeft één keer per jaar een belangrijke update. Veel verbeteringen en nieuwe functionaliteiten zijn toegevoegd met de komst van Edgecam 2022.0. Daarnaast is Designer beschikbaar gekomen voor alle Edgecam gebruikers. Simulatie voor 3-assige freesonderdelen kan nu gedaan worden in NCSIMUL Essential – een nieuw onderdeel dat wordt aangeboden in EDGECAM 2022.0.

De Designer Companion licentie is met de komst van Edgecam 2022.0 automatisch toegevoegd voor alle Edgecam gebruikers die kunnen updaten naar Edgecam 2022.0! Met Designer is het mogelijk eenvoudige maar ook complexe onderdelen te ontwerpen en aan te passen. Het systeem is enorm uitgebreid en is voorzien van de laatste CAD-loaders waardoor dit uitstekend voldoet als een volwaardig CAD-systeem. Ook PMI/MBD-data waar tegenwoordig veel over gesproken wordt kan ingelezen worden met Designer.

De volledige advanced simultaan cyclus die ook wel bekend staat als de ModuleWorks simultaan cyclus wordt beschikbaar gesteld ongeacht welke simultaan licentie in bezit is. Deze cyclus maakt het programmeren van simultaan banen veel eenvoudiger. Daarnaast beschikt de cyclus over veel meer mogelijkheden. Klanten die de advanced simultaan cyclus al bezitten krijgen de traditionele Edgecam simultaan cyclus. Deze traditionele cyclus heeft als voordeel dat deze geautomatiseerd kan worden met java-scripts. Met behulp hiervan kunnen CNC-programmeurs ervoor kiezen om het genereren van toolpaden te automatiseren, handmatig alle gereedschapsbanen te creëren of gereedschapsbanen te genereren met een combinatie van geautomatiseerde en handmatige tools. De mogelijkheid om programmeervoorkeuren aan te passen vergroot de controle over hoe onderdelen precies worden bewerkt, waardoor gebruikers programmeertijd kunnen besparen op taken die eenvoudig te automatiseren zijn en het gemakkelijker wordt om meer complexe gereedschapsbanen wanneer dat nodig is te genereren.

Inspelend op de eisen van de steeds veranderende wereld van machinebouwers, biedt EDGECAM 2022.0 nu ondersteuning voor klanten die werken met zes-assige bewerkingsmachines. Met name Horizontale bewerkingsmachines met 2 programmeerbare assen in de ‘kop’ kunnen gesynchroniseerd worden met een draaitafel. Eenvoudige 3+2 bewerkingen worden ondersteund, evenals complex 5-assig simultaan frezen kan in alle configuraties worden ondersteund. Gebruikers zullen een nieuw “Selecteer roterende assen”-commando ontdekken waarmee de gebruiker intelligent de gewenste as kan activeren om mee te bewerken.

Het verkorten van de rekentijd door het verbeteren van EDGECAM’s multi-threading verwerkingscapaciteit, heeft geleid tot een productiviteitsverhoging bij het werken met de voorbewerkingscyclus in EDGECAM 2022.0 Ongeacht of u draad of solid modellen bewerkt, EDGECAM 2022.0 produceert gereedschapsbanen 2 tot 3 keer sneller dan vorige versies.

Simulatie voor 3-assige freesonderdelen kunnen nu worden gecontroleerd in NCSIMUL Essential – een nieuw onderdeel dat wordt aangeboden in EDGECAM 2022.0. De gehele machine opbouw met opspanningen inclusief toolstore-gegevens wordt automatisch geladen in NCSIMUL Essential, waar de .CL-gegevens worden gecontroleerd op mogelijke botsingen. Gebruikers kunnen dynamisch communiceren met het toolpad en precies aangeven welke regel code wordt gesimuleerd. Er kunnen meerdere ‘Dwarsdoorsnedevlakken’ worden gemaakt om het resulterende werkstuk te onderzoeken. Eenmaal gesimuleerd, kan het werkstuk in verschillende stijlen worden gemeten: boog; dikte; gat.

Daarnaast zijn er veel kleine verbeteringen gekomen die groot gemak brengen. We noemen er hier enkele. De voorsteekcyclus voor 2 assig draaien zal in indien gewenst exact het ruwdeel herkennen waardoor ook op een onregelmatig ruwdeel exact de gereedschaspsbanen geplaatst worden waar ze nodig zijn.
Met voorfrezen kan een gebruiker bij gebruik van de Helix-benaderingstypestrategie nu de Minimum Helix-waarde voor de gereedschapsbanen specificeren. Zonder deze controle zou het gereedschapspad soms terug kunnen vallen op een zigzag-benaderingstrategie, waarbij niet alleen de cyclustijd kan worden verlengd, maar ook de standtijd kan worden verkort.
EDGECAM 2022.0 ondersteunt nu volledige simulatie van Draai-frezen CYB-machinegereedschapconfiguratie met X-as op de spil. Perfecte code werd altijd al ondersteund, maar de machinesimulatie vereiste verbetering.

Een eenvoudige omschakeling binnen de parameters van de codewizard zorgt nu voor zowel perfecte code als realistische simulatie.
De immer populaire Waveform voordraaien-cyclus heeft verbetering ondergaan in EDGECAM 2022.0. Er is een nieuwe “toolpath Smoothing” optie toegevoegd die de lijnsegmenten omzet in passende bogen. Benchmarktests hebben aangetoond dat het nieuwe commando kan leiden tot NC-codereductie in de regio van 75%. Bovendien kan een soepeler gereedschapspad de slijtage van werktuigmachines verminderen.

Zie ook op de website.