Ecologische duurzame FECT bloemenbox van ontwikkeling tot in gebruik name

Drie toonaangevende bloemenexporteurs; Heemskerk Flowers, Van der Plas Flowers and Plants en Celdomy nemen in september 2021 de eerste FECT bloemenboxen in gebruik. Door de inzet van deze herbruikbare boxen zorgen zij binnen hun bedrijf voor een gesloten kringloop.

Samenwerking op basis van duurzame doelen

De unieke samenwerking tussen de drie exporteurs en Circular Plastics is in 2020 gestart met een gemeenschappelijk doel; het ontwikkelen van een duurzame oplossing voor de export van bloemen en planten, optimaal afgestemd op de maatvoering van de Deense kar. Dit als alternatief voor het gebruik van éénmalige kartonnen dozen. Naast dit duurzame doel is er ook gekeken naar een economisch rendabele oplossing met een relatief snelle terugverdientijd (ca. 8-10 maanden), die de investering in deze duurzame circulaire oplossing zou garanderen.

Ontwikkelingen tot in de kleinste details

Alle wensen en eisen werden in kaart gebracht en daarop volgde het eerste design van een inklapbare kunststof bloemenbox met deksel om zodoende voor het retourtransport én opslag een volumereductie van 66% te realiseren. In het belang van data koppeling met de inhoud van de box werden de korte zijwanden van de box voorzien van een stickervlak en etikethouders. De twee unieke barcodes en QR-codes werden ontworpen voor het eenvoudig traceren van de boxen in de logistieke keten. Daarnaast werd natuurlijk uitvoerig gekeken naar de optimale beheersing van de vochthuishouding en de fixatie van de inhoud. Dit voor een maximale bijdrage aan optimale kwaliteit en vaasleven van de producten. Na het veelvuldig doorvoeren van design optimalisaties is de matrijs nu gereed en zullen er jaarlijks maar liefst 250.000 FECT bloemenboxen worden geproduceerd.

Gesloten kringloop

Circular Plastics stimuleert het hergebruik van kunststof grondstoffen- en producten binnen een gesloten kringloop. Door een Europees dekkend systeem van inzamelen en het gebruik van moderne technieken wordt een continu recyclen en hergebruik van kunststof in een gesloten kringloop gegarandeerd. Ook de FECT bloemenbox wordt voornamelijk uit 100% gerecycled materiaal geproduceerd ruim boven de norm van 30% re-use die de Europese wetgeving aangeeft voor het jaar 2025. Na de technische levensduur van 10 jaar is Circular Plastics in staat om de box in te malen en voor de volle 100% te hergebruiken ten behoeve van nieuwe generaties FECT boxen.

Meer weten: www.circular-plastics.com