Dubbele energiebelasting verdwijnt

FME reageert verheugd op de afschaffing van de dubbele heffing bij energieopslag. Voor zowel het laden als ontladen van energieopslagsystemen werd tot voor kort energiebelasting geheven. Dit vormde een aanzienlijke belemmering voor de businesscase van energieopslag. FME en Energy Storage NL hebben daarom in de Tweede Kamer meermaals aandacht gevraagd voor deze nadelige situatie voor opslagsystemen.

Onwenselijke situatie
Een motie van GroenLinks Kamerlid Van der Lee riep het kabinet op om oplossingen voor deze situatie in kaart te brengen. Demissionair staatssecretaris Vijlbrief oordeelde vervolgens dat er inderdaad sprake was van een onwenselijke situatie voor energieopslag en kondigde aan om een einde te maken aan de dubbele heffing. Op Prinsjesdag is deze maatregel nu definitief doorgevoerd.

Voordelen van de afschaffing
FME ziet grote voordelen van de afschaffing voor de ontwikkeling van energieopslagsystemen in Nederland. Hierdoor wordt het veel aantrekkelijker om te investeren in opslagtechnologie. Wel is FME kritisch op het feit dat een oplossing meer dan drie jaar op zich laten wachten. Dit terwijl de problemen op het Nederlandse elektriciteitsnet – waarvoor opslag een oplossing vormt – ieder jaar groter is geworden.