Door hoge energieprijzen robots aantrekkelijker

Nu de energierekening voor veel verspanende bedrijven fors oploopt, wordt investeren in automatisering en robotisering nog interessanter. De kostenbesparing door met een robot in de daluren te verspanen, kan zo groot zijn dat hiermee de kosten van de robot volledig worden gedekt en ondernemers geld over houden. Dit blijkt uit een analyse door FME-lidbedrijf BMO Automation.

Veel metaal bewerkende bedrijven schrikken van de nieuwe energietarieven die ze moeten gaan betalen wanneer hun huidige contract afloopt. “We kennen voorbeelden van nieuwe, variabele contracten waarbij de prijzen substantieel stijgen”, zegt Frank Biemans, directeur van BMO Automation. De kilowattuurprijs voor elektriciteit overdag vervijfvoudigt voor veel bedrijven. Opvallend is daarnaast het grote verschil tussen piek- en daluren in de nieuwe contracten. Daar is het team van BMO mee aan het rekenen geslagen.

Proactief meedenken

Frank Biemans: “We denken altijd proactief mee met de klanten en hebben onszelf de vraag gesteld of het bij deze hogere tarieven loont om de productie naar de daluren te verplaatsen.” Met een ‘ouder’ vast contract is het verschil tussen piek- en daltarief klein: omgerekend naar een doorsnee vijf-assige CNC-machine kost een uur verspanen overdag € 2,35 tegen € 1,92 na 9 uur ’s avonds en in het weekend. Bij de nieuwe prijzen betaal je overdag € 11,20 per uur voor de stroom die een 5-assig bewerkingscentrum nodig heeft; in de daluren ligt het tarief op € 7,36.

Forse besparing

Het verschil tussen piek- en daltarief bedraagt dus bijna € 4 per uur per CNC-machine. In Limburg en Brabant gaat het daltarief in om 21:00 uur en in de rest van het land bijna altijd om 23.00 uur. Het goedkope tarief loopt dan door tot 7 uur. Daarnaast geldt in het weekend altijd het daltarief. In Limburg en Brabant kom je dan op 96 uren daltarief per week.  BMO Automation is met die 96 uur gaan rekenen. Dit zijn 420 productie-uren per maand, meer dan het aantal spindeluren dat menig verspanend bedrijf per machine haalt.

Bij een CNC-machine met een 400V-150A aansluiting die gemiddeld op halve belasting draait, betekent dit dat de stroomkosten vanaf 2023 in de piekuren per maand € 4.704 per CNC-machine bedragen. In de daluren is dit € 3.091. Door de productie naar de daluren te verschuiven, kan een verspanend bedrijf per CNC-machine per maand €1.613 besparen.

Doorgaans beladen vakmensen de CNC-machines. Dat proces moet je automatiseren om de machines in de daluren te laten produceren, zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Stel dat een metaalbewerkend bedrijf besluit om te investeren in een robotcel die twee (bestaande) freesmachines belaadt, dan spaart het zo elke maand ruim € 3.225 uit. Daar staat afhankelijk van de configuratie een leasetarief van een robotcel van BMO Automation tegenover van € 2.500 per maand.

“Deze robotcel verdient zich volledig terug door de kostenbesparing op energie. Er blijft zelfs ruim € 700 per maand over”, vat Frank Biemans de uitkomst van de berekening samen. Daarvan kunnen dan de stroomkosten van de robotcel worden betaald, die volgens BMO Automation echter te verwaarlozen zijn. “De servomotoren in de robots die wij gebruiken schakelen zichzelf uit wanneer ze stilstaan. En de robot staat een groot deel van de tijd stil.” Boven op deze besparing komen nog de extra uren die beschikbaar komen dankzij de robot en die voor extra output van de onderneming zorgen. Wel moet het bedrijf uren vrijmaken om de robots in te regelen en het productieproces eropaan te passen.

Automatisering biedt een kans

Zeker omdat 80% van de Nederlandse bedrijven een variabel energiecontract heeft, loont het de moeite om hiernaar te kijken. Frank Biemans beseft dat het om een gemiddelde gaat en dat bijvoorbeeld de aanwezigheid van zonnepanelen op het dak tot een heel andere uitkomst leidt. “Die leveren in de winter echter slechts een paar procent van de elektriciteit op.” Bovendien blijft hij benadrukken dat bedrijven moeten streven naar 168 productie-uren in de week wanneer ze automatiseren. “Maar dat is voor veel bedrijven nog ver weg. Dan kan dit een manier zijn om de kosten te drukken.”

BMO Automation wil met deze berekening metaalondernemers helpen de stijging van hun energierekening in de hand te houden.  Automatisering biedt een kans”, zegt Frank Biemans. “In de toekomst zullen we veel meer moeten kijken welke de beste uren zijn om de machines te laten lopen. Want als we in de daluren verspanen, betekent het ook dat overdag het netwerk minder belast wordt. Het stroomnet in Nederland is al overbelast; en de CNC-machines zijn grootverbruikers.”