Bent u zich bewust van de risico’s die zich voordoen in een magazijn? Veel bedrijfsongevallen vinden plaats in het magazijn. Deze vele, vaak onverwachte, gevaren zorgen ervoor dat er altijd oplettend te werk moet worden gegaan. Wilt u weten welke ongevallen het meest voorkomen in het magazijn en hoe u deze kunt minimaliseren? Lees dan snel verder.
De meest voorkomende ongevallen
Kent u de meest voorkomende ongevallen in het magazijn? Helaas is deze werkomgeving veelal de plek waar bedrijfsongelukken zich voordoen. Een groot deel hiervan wordt veroorzaakt door het gebruik van intern transport. Maar er zijn meer risico’s:
- Aanrijdingen: Ongelukken met rijdende voertuigen zijn de meest voorkomende ongevallen in een magazijn. In de meeste situaties worden voetgangers over het hoofd gezien, door onoplettendheid of te weinig overzicht door een te grote lading op de heftruck. Maar er is nog een oorzaak: voetgangers die ongestructureerd door het magazijn lopen. Heeft u bijvoorbeeld speciale voetgangerspaden in uw magazijn?
- Vallende producten: Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Magazijnen en andere opslagplekken zijn vaak erg druk en overvol. Dit kan ertoe leiden dat producten niet altijd veilig worden opgeborgen. Stellingen worden vaak dicht bij elkaar geplaatst om ruimte te besparen en regelmatig staan deze stellingen niet stevig genoeg, waardoor het risico op vallende producten toeneemt. Aanrijdingen tegen stellingen en onstabiliteit verhogen het risico op vallende producten.
- Uitglijden en/of struikelen: In magazijnen is vaak veel rondslingerend (verpakkings)materiaal te vinden, die gevaarlijke situaties, zoals valpartijen, kunnen veroorzaken. Struikelen of uitglijden klinkt al een klein ongelukje, maar kan vervelende gevolgen hebben.
Uw magazijn veiliger maken?
Een veilige werkomgeving begint bij de werknemers en uzelf. Maar hoe kunt u ervoor zorgen dat werknemers bijdragen aan de veiligheid in het magazijn? Vergroot de betrokkenheid en laat het belang van veiligheid in het magazijn zien. Deze stap begint bij uzelf. Als u wilt dat werknemers veilig werken, dan dient u dit zelf ook uit te dragen. Het goede voorbeeld geven is dus de eerste stap.