afzetprijzen

Afzetprijzen industrie bijna 26 procent hoger in maart

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart gemiddeld 25,9 procent hoger dan in maart 2021, meldt het CBS. Dat is de grootste stijging sinds 1981, het begin van de statistiek in de huidige vorm, en vooral te wijten aan de prijsstijgingen van energie.

De toename van de afzetprijzen van de industrie is sinds juli 2021 ongekend groot. In maart 2022 speelt voor het eerst de oorlog in Oekraïne mee. De effecten hiervan komen bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

afzetprijzen industrie

Stijging olieprijzen groter

De stijging van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In maart kostte een vat ruwe North Sea Brent ongeveer 101 euro. Dat was ruim 83 procent meer dan een jaar eerder. In februari 2022 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 83 euro, ongeveer 61 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in maart 106,1 procent duurder dan in maart 2021. In februari lagen de prijzen 67,2 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in maart 38,5 procent hoger dan een jaar eerder. In februari lagen de prijzen 43,4 procent hoger dan in februari 2021.

In nagenoeg alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in maart hoger dan een jaar eerder.

afzetprijzen bedrijfsklasse

Afzetprijzen industrie stijgen in maart

De afzetprijzen van de industrie zijn in maart ten opzichte van februari met 5,3 procent gestegen. Dat is de sterkste stijging maand op maand sinds 1981, de start van de statistiek in de huidige vorm. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 4,1 procent toe, de prijzen op de buitenlandse markt met 6,3 procent. De afzetprijzen lopen al vanaf eind 2020 snel op.

afzetprijzen index