Afzetprijzen industrie rond de 23% hoger in september

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september gemiddeld 22,9 procent hoger dan in september 2021, meldt het CBS. De prijsstijging is wel verder afgevlakt, want in augustus waren de prijzen nog 25,1 procent hoger dan een jaar eerder. De grote prijsstijgingen zijn volgens het CBS vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport.

De toename van de afzetprijzen van de industrie is sinds juli 2021 ongekend groot. De oorlog in Oekraïne zorgt voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis. In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in september hoger dan een jaar eerder.

Stijging olieprijzen kleiner

De stijging van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In september kostte een vat ruwe North Sea Brent ongeveer 91 euro. Dat was bijna 43 procent meer dan een jaar eerder. In augustus 2022 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 96 euro, circa 61 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in september 63,6 procent duurder dan in september 2021. In augustus lagen de prijzen 82 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in september 28,3 procent hoger dan een jaar eerder. In augustus lagen de prijzen 30,1 procent hoger dan in augustus 2021.