Afzetprijzen industrie bijna 14 procent hoger in juli

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli gemiddeld 13,9 procent hoger dan in juli 2020, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 12,6 procent duurder dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Sterke stijging olieprijzen
De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In juli kostte een vat ruwe North Sea Brent gemiddeld bijna 63 euro. Dat was 67 procent meer dan een jaar eerder. In juni 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 61 euro, circa 69 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in juli 49,0 procent duurder dan in juli 2020. In juni lagen de prijzen 51,7 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juli 33,9 procent hoger dan een jaar eerder. In juni lagen de prijzen 35,0 procent hoger dan in juni 2020. In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in juli hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in juli
De afzetprijzen van de industrie zijn in juli ten opzichte van juni met 1,8 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 1,9 procent toe, de prijzen op de buitenlandse markt met 1,7 procent.