8 tips voor veilig werken met intern transport

Interntransportmiddelen worden cynisch genoeg ook wel eens ‘moordmachines’ genoemd. Niet zo gek, een ongeluk zit in een klein hoekje en kan ernstige gevolgen hebben. Om ongelukken met deze voertuigen te voorkomen zijn opgeleide heftruckchauffeurs van essentieel belang. Maar ook een goed veiligheidsbeleid is belangrijk. In dit artikel geeft Evofenedex 8 tips om veilig werken met intern transport in het magazijn te verbeteren.

Een heftruckchauffeur is een vakman. Het is een belangrijke, maar soms ook gevaarlijke functie in het magazijn. Maar weten hoe je een heftruck moet besturen, betekent nog niet dat je een goede chauffeur bent. De snelste zijn in pallets verplaatsen, om pionnen rijden en andere behendigheidsopdrachten zijn nuttig, maar maken je nog niet de beste heftruckchauffeur. Alleen de chauffeurs die de interntransportmiddelen zo goed mogelijk gebruiken en oog hebben voor de veiligheid van hun omgeving, beheersen het vakmanschap. 

 • Tip 1: zoek naar een goede heftruckopleider.
  Een basis- of herhalingstraining voor werken met een heftruck is zo geboekt. Maar wil je echt werk maken van gezond en veilig werken in het magazijn, wees dan kritisch bij het selecteren van een opleider. Kijk niet alleen naar kosten en beschikbaarheid, maar kies voor een trainer die bewust aandacht geeft aan veiligheid en je medewerkers traint op hun verantwoordelijkheid voor veilig werken. Kijk ook of je medewerkers voldoende rijtijd krijgen tijdens de training om ervaring op te doen. Overweeg een training op je eigen locatie. Dit maakt je medewerkers bewust van de risico’s in hun eigen werkomgeving en maakt de lesstof tastbaarder.

 • Tip 2: gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen.
  Er is een keur aan beschermingsmiddelen op de markt om je te beschermen en risico’s in te perken. Denk aan veiligheidsschoenen, veiligheidshelmen en veiligheidsgordels. Gebruik ze, maak ze onderdeel van je dagelijkse routine. Ze kunnen het verschil maken tussen ‘blijvend letsel’ of ‘het is gelukkig goed afgelopen’.

 • Tips 3: zorg voor een duidelijke infrastructuur, belijning en verkeersborden.
  De verkeerssituatie in je magazijn is in alle opzichten vergelijkbaar met het verkeer op de openbare weg. Tekens, borden, belijning en regels maken dat het gewone verkeer in goede banen wordt geleid en brengen duidelijk en veiligheid. Een magazijn met verkeer van interntransportmiddelen heeft ook een dergelijke infrastructuur nodig om goed te kunnen functioneren. Vooral om veiligheid te bieden aan jou en je collega’s. Een zebrapad bijvoorbeeld is ook in het magazijn een normaal fenomeen. Benut het om veilig over te steken als voetganger. Stop ervoor als chauffeur om overstekende collega’s voor te laten gaan, net als op de openbare weg.

 • Tip 4: vergroot de zichtbaarheid van voetganger en interntransportmiddelen.
  Zorg dat je tijdens je dagelijkse werkzaamheden alert ben op je omgeving. Net zoals je dat bent op de openbare weg. Maak jezelf en je interntransportmiddel extra zichtbaar. Plaats reflectoren en blue spots op je heftruck. Draag reflecterende kleding. Benut de belijning op de vloer en op de stellingen. Gebruik je toeter als je de hoek om komt rijden en kijk altijd goed in de bolle veiligheidsspiegels bij de kruispunten, voordat je de rijbaan opdraait.

 • Tip 5: houd het magazijn opgeruimd en netjes.
  Een magazijn waar niet strak en netjes gewerkt wordt, brengt namelijk meer risico met zich mee. Let op scheefstaande pallets, zeker op hoge stellingen. Signaleer rondslingerend verpakkingsmateriaal en ruim dit op. Leg verdwaalde producten terug op de juiste plek. Maak melding van schades aan stellingen, lekbakken of producten en draag zo bij aan een veilige werkomgeving voor jou en je collega’s.

 • Tip 6: maak gedrag dagelijks bespreekbaar.
  Het is niet eenvoudig om iemand aan te spreken op zijn gedrag. Op de werkvloer lijkt het nog ingewikkelder. Probeer toch deze barrière te doorbreken door het onderwerp ‘elkaar aanspreken’ onderdeel te maken van de dagelijkse werkzaamheden. Maak het bijvoorbeeld een vast agendapunt tijdens de teambespreking aan het begin of einde van de shift. Medewerkers zullen,  als ze gewend zijn elkaar dagelijks deze feedback te geven, elkaar makkelijker ter plekke aanspreken op gedrag of op de risico’s die ze een collega zien nemen.

 • Tip 7: let op bezoekers en spreek ze aan.
  Alle werknemers die dagelijks in het magazijn werken, zullen op de hoogte zijn van de afgesproken verkeersregels. Maar met regelmaat zal er ook een collega van een andere afdeling, een bezoeker, een vrachtwagenchauffeur of een klant even binnenlopen. Wees je ervan bewust dat deze mensen niet op de hoogte kunnen zijn van alle geldende regels. Houd daarom goed in de gaten waar deze personen zich bevinden en calculeer de risico’s in. Schroom niet om bezoekers aan te spreken en ze op de hoogte te stellen van de veiligheidsregels, voordat het mis gaat. Leg uit dat je hen op de regels wijst voor hun eigen veiligheid.

 • Tip 8: wees je bewust van automatismen.
  Als je dagelijks met machines werkt, worden de meeste handelingen automatismen. Je raakt gewend aan bepaalde handelingen. Probeer je hiervan bewust te worden en wen handelingen met grote risico’s af. Zoek een manier om dezelfde handelingen veiliger uit te voeren. Vaak gaat het om simpele handelingen die je gedachteloos uitvoert, zoals de stand van de lepels, het dragen van de veiligheidsgordel, het gebruik van een parkeerrem of het verwijderen van de sleutels als je parkeert of stilstaat. Ook de staat van je heftruck is belangrijk. Controleer regelmatig of het onderhoud op orde is en meld mankementen of slijtage op tijd.

Hulp nodig?
Heb je hulp nodig om de veiligheid in je magazijn te verbeteren? Of zoek je de juiste opleiding voor je medewerkers? De adviseurs van evofenedex staan voor je klaar. Neem contact op via 079 3467 346, mail naar interntransport@evofenedex.nl of stel een vraag via het onderstaande formulier.