3 tips voor meer welzijn op de werkvloer

Het welzijn van werknemers is in acht jaar niet zo hoog geweest. Dat blijkt uit de Welzijnsmonitor van ABN AMRO. In de logistieke sector is de werkdruk afgenomen, zijn minder overuren gemaakt en is meer tijd overgebleven voor het gezinsleven. Daar staat tegenover dat de vermoeidheid en het ziekteverzuim vorig jaar is toegenomen. De welzijnsmonitor geeft drie tips om het welzijn verder te verbeteren.

Dat het welzijn van werknemers stijgt, heeft volgens de onderzoekers te maken met twee factoren: de maatschappelijke druk om goed voor mensen te zorgen en het aanhoudende personeelstekort. Omdat het vinden en behouden voor veel bedrijven een hoofdpijndossier is geworden, doen ze steeds beter hun best om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Dat is te zien aan de verbeterde werkprivébalans en de extra aandacht voor training en ontwikkeling van werknemers.

De onderzoekers doen verschillende aanbevelingen om het welzijn verder te verhogen. De drie belangrijkste voor de logistiek zijn:


1 Pak giftige werkculturen aan

Eén op de vier werknemers weet hoe het is om in een ‘giftige’ omgeving te werken. In zo’n omgeving durven mensen hun zorgen niet te uiten, hun fouten niet te bespreken en vertellen ze de baas alleen wat deze wil horen. 

Beter is het om een cultuur te creëren waarin fouten mogen worden besproken, zodat daarvan kan worden geleerd. Uit onderzoek blijkt dat teams die de meeste fouten maken uiteindelijk ook het best presteren. Onderdeel van een veilige werkomgeving is het terugdringen van grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, intimidatie en ongewenste seksuele aandacht. 


2 Heb aandacht voor mentale gezondheid

Nog nooit voelden zoveel werknemers zich psychisch vermoeid door werk. Dat uit zich bijvoorbeeld in ochtendmoeheid of een gevoel van leegheid. 

Door hierover met werknemers in gesprek te gaan, ontstaat meer begrip en meer plezier en vertrouwen in het werk. Taalbarrières kunnen een reden zijn om minder gemakkelijk te praten over gevoelige onderwerpen zoals de mentale gezondheid. Wat laagdrempelig werkt, is het toewijzen van ‘buddies’ aan werknemers. 


3 Stimuleer ontwikkeling van werknemers

Twee van de drie werknemers vindt dat hun leidinggevende de ontwikkeling van kennis en vaardigheden hooguit beperkt stimuleert. Met name laagopgeleiden nemen minder vaak deel aan trainingen en opleidingen. 

Aan werkgevers de taak om werknemers die huiverig zijn toch te overtuigen van het nut van training of opleiding. Het kan helpen om vrije studie-uren te geven of te beginnen met een cursus van een paar dagen. Wie eenmaal de eerste stap heeft gezet, zal vaak ook de volgende zetten.