Uitstekende en duurzame vormrollen en lasrollen

Buizen en andere rolvorm profielen die door dit nauwkeurige proces worden geproduceerd, zijn gevraagd in een breed scala van industrieën. Voorbeelden hiervan zijn de automobielindustrie, de luchtvaartindustrie en huishoudelijke producten.

Afbeelding: schematische voorstelling van het rolvormproces

Drie belangrijke eigenschappen voor het rolvormen:

 1. Slijtvastheid
  De strook glijdt direct op het roloppervlak en wordt gevormd. Daarbij werken sterke krachten in op zowel het plaatwerk als op de rollen. Vormrollen met een hoge hardheid zorgen daarom voor een aanzienlijk langere levensduur, dankzij de verhoogde
 2. Glijdende eigenschappen
  Er werken drie bewegingen bij elke vormrol. Eerst de voorwaartse beweging van de strook. Ten tweede de vormgevende beweging. Deze twee bewegingen gecombineerd resulteren in de effectieve relatieve beweging. Daarom zijn uitstekende glijeigenschappen een must voor het vormen van rollen.
 3. Lage rek
  Een hoge vormprecisie van het eindproduct wordt gegarandeerd door de hoge stabiliteit van de vorm. Daarom is een lage rek de derde belangrijke eigenschap.

Drie verschillende lasprocessen:

Een lasstation wordt gebruikt om de twee uiteinden van de strook permanent met elkaar te verbinden, zodat de buis gesloten is. Dit kan door drie verschillende lasprocessen, wat resulteert in verschillende eisen aan het materiaal van de lasrollen.

 1. Hoogfrequent inductielassen (HFI)
  Vereist goede glij-eigenschappen, hoge hardheid en permeabiliteit 1. Voor deze operatie is AMPCO® 25uitermate geschikt.
 2. Laserlassen
  Naast goede glij-eigenschappen en hoge slijtvastheid, moeten lasrollen die gebruikt worden voor laserlassen een grote warmtegeleiding hebben en is rek noodzakelijk. Daarom zijn voor deze operatie AMPCO® 21 of AMPCO® 25 de juiste keuzes.

TIG-lassen
In principe moeten lasrollen die worden gebruikt voor TIG-lassen dezelfde eigenschappen hebben als bij laserlassen. Hoewel de rek van het materiaal kan iets lager zijn. Daarom raden we het gebruik van
AMPCO® 21 of AMPCO® 22 voor deze bewerking aan.

Afbeelding: Lasrol voor HFI-lassen gemaakt van AMPCO® 25 (links),
geleidings- en drukrollen voor laserlassen gemaakt van AMPCO® 21 (rechts)